Wateroverlast zindert na bij vissers in Halen en Lummen: "We zijn duizenden kilo's vis kwijt"

Door de wateroverlast van afgelopen weken is er heel wat vissterfte in Halen en Lummen. Het probleem doet zich vooral voor in de weilanden rond de Demer en het Schulensmeer. Jos Eykens van de viswerkgroep voorspelt dat er nog veel sterfte zal volgen in de Demer zelf. “Er is zo weinig zuurstof in de rivieren, we gaan nog massa's vissen zien sterven.”

Sinds de overstromingen van de afgelopen weken is de organisatie de Verenigde Vissers van het Schulens Meer bezig met de opruiming en verzameling van de vissen. “Door het hoge water zijn er vissen uit omliggende rivieren in de weilanden beland. In die weilanden komen de vissen in ademnood en sterven ze snel”, getuigt Jos Eykens van de viswerkgroep op Radio 2 Limburg. 

Wanneer het Schulensmeer en de wachtbekkens een normale functie hebben, zwemmen vissen van het meer naar de Demer en omgekeerd. Nu zitten ze vast in de weilanden. “We doen er alles aan om de levende vissen te verplaatsen naar het Schulensmeer, want daar is nu het meeste zuurstof. Maar vanaf dit moment zal het moeilijker zijn nog levende vissen te vinden. We scheppen steeds meer dode vissen op.” 

Het voelt als een ecologische ramp, want het gaat zeker nog 10 tot 15 jaar duren voor we het aantal vissen halen van voordien

Jos Eykens, viswerkgroep

Eykens ziet het probleem nog niet snel verbeteren. “Het is niet te vermijden dat dit opnieuw gebeurt bij zo een regenval. Er gaat nog heel wat vissterfte volgen in de Demer en omliggende rivieren, want ze moeten te veel water van de weilanden opvangen en hebben daardoor te weinig zuurstof. Het voelt als een ecologische ramp, want het gaat zeker nog 10 tot 15 jaar duren voor we het aantal vissen halen van voordien.”

Meest gelezen