Eindigt zoektocht naar laatste vermiste, na grote overstromingen? "Als je zoekt om te zoeken, dan heeft het weinig zin"

Al ruim twee weken wordt met man en macht gezocht naar de vermisten na de watersnood in ons land, maar aan die zoektocht komt mogelijk een einde. Dat zegt Alain Remue van de Cel Vermiste Personen in "De wereld vandaag" op Radio 1. Gisteren werd er nog één vermiste man teruggevonden. Momenteel blijft er nog één iemand officieel vermist. De zoektocht naar die man wordt later vandaag geëvalueerd, en mogelijk stopgezet.

"Vandaag is er nog volop naar de laatste vermiste persoon op onze lijst gezocht. De voorbije dagen hebben we verschillende verkenningen gedaan, om de twee laatste vermiste personen gericht te zoeken", vertelt Remue. "Eén van die twee vermisten hebben we zo gevonden. Die laatste vermiste is een man die tijdens de ramp verdwenen is vanop een camping in Esneux, bij Luik."

Of en hoelang de zoektocht nog voortgaat, wordt later vandaag bekeken. "We willen nog enkele zoektochten doen langs de boorden van het water. Anderzijds weten we al langer dan vandaag: water is onvoorspelbaar. Zoeken in water is een van de moeilijkste dingen die er is. En zo'n zoektocht is nooit exacte wetenschap", aldus Remue.

Zoeken in water, dat is het moeilijkste wat er is. Want water is onvoorspelbaar.

Alain Remue, hoofd Cel Vermiste Personen

"Het lichaam van de vermiste man die gisteren is teruggevonden, hebben we aangetroffen in Trooz, en dat is op 28km van de plek waar hij verdwenen is", zegt Remue. "We hebben hem niet gevonden in de bedding van de rivier, wel op een plek waar het water is geweest tijdens de overstromingen, tientallen meters verderop. Om maar te zeggen: waar moet je dan gaan zoeken? Een lichaam kan even goed vlak bij de plek van verdwijning liggen, als kilometers verderop", zegt Remue in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Het is een moeilijke afweging, om te bepalen wanneer een zoekactie precies wordt stopgezet, geeft Remue toe. "We houden één belangrijke regel altijd voor ogen, en we zeggen dat ook altijd duidelijk aan de familie van vermiste personen. Als het zoeken, zoeken om te zoeken wordt, dan heeft het nog weinig zin."

"Mensen hebben geen boodschap aan loze beloftes: we zeggen familieleden altijd wat we hebben gedaan, en over welke info we beschikken", zegt Remue. 

"Is het op dit moment zinloos om nog verder te zoeken? Nee, zo ver zijn we nog niet. Het is mogelijk dat er snel resultaat komt, dat zou het beste zijn. Onze lijst met vermiste personen bleek tot nu toe correct. Maar ik sluit niet uit dat er nog een of meerdere lichamen gevonden zouden worden, van mensen die op geen enkele lijst vermeld stonden."

De familie van een vermiste persoon heeft geen boodschap aan loze beloftes.

Alain Remue, hoofd Cel Vermiste Personen

Remue heeft veel lof voor iedereen die al twee weken aan de zoekacties heeft meegewerkt. "We hebben ons hier keihard in vastgebeten. Maar deze ramp was er één buiten proportie. We hadden dit nooit voor mogelijk gehouden, in putje zomer. Alle respect voor de mensen in de getroffen regio. Ik heb daar veel optimisme gezien, ondanks alle ellende. Zo'n rampgebied maakt je ongelofelijk stil."

Meest gelezen