Stad Leuven

Leuven wil WK breakdance organiseren in 2023: "Het is hip en wordt zelfs Olympische discipline"

De stad Leuven wil in 2023 het wereldkampioenschap breakdance organiseren. De Vlaamse regering steunt de kandidatuur en hoopt met het evenement tienduizenden bezoekers naar Vlaanderen te lokken. "Als Europese Sportstad wil Leuven na het WK wielrennen ook graag dit wereldkampioenschap organiseren", vertelt schepen van Sport Johan Geleyns (CD&V).

Breakdance is een dansdiscipline die binnen de internationale sportwereld meer en meer aan belang wint. Tijdens de volgende Olympische Zomerspelen in Parijs in 2024 zal de danssport voor het eerst deel uitmaken van het programma. Daarom hoopt Leuven om het WK breakdance te mogen organiseren. “Het past ook in ons sportbeleid. Breakdance is hip. Dat is ook waar Leuven voor staat. Het past perfect binnen onze filosofie.” 

Europese Sportstad

Leuven is ook Europese Sportstad 2021. Die titel wordt jaarlijks uitgereikt aan verschillende Europese steden met erkenning van de Europese Commissie. Per land kan er slechts één stad per jaar de titel ontvangen. Daarom wil Leuven nu extra inzetten op sport. “In september komt het WK wielrennen naar hier. We hopen echt dat we ook het wereldkampioenschap breakdance kunnen organiseren."

Om het WK te mogen organiseren, zijn er een aantal voorwaarden. “Je moet in de eerste plaats een financieel draagvlak hebben”, zegt Geleyns. “Je moet ook infrastructuur kunnen voorzien. Dat zal vooral in de buitenlucht zijn. De maanden voordien moet je er ook naartoe leven. Na het evenement in 2023 heb je de verplichting om drie jaar lang breakdance te blijven promoten via diverse activiteiten. Daar staan we echt achter.” 

1,3 miljoen euro

Er hangt dus ook wel een prijskaartje aan vast, maar Leuven zou daarvoor kunnen rekenen op hulp van de Vlaamse regering. De Vlaamse ministers Ben Weyts (N-VA) en Zuhal Demir (N-VA) hebben al bekendgemaakt dat Vlaanderen de kandidatuur van Leuven als gaststad voor het WK breakdance in 2023 voluit steunt. De Vlaamse regering trekt daar 450.000 euro voor uit. Leuven zou daarbovenop 375.000 euro investeren. De totale organisatiekost wordt weliswaar geraamd op 1,3 miljoen euro.

Meest gelezen