AFP or licensors

Geometrische steigers in plaats van weelderige groene heuvel: "Slechtste attractie in Londen ooit" sluit na 2 dagen 

De artificiële heuvel Marble Arch Mound in Londen heeft twee dagen na opening opnieuw zijn deuren gesloten na een storm van kritiek. De heuvel moest een spectaculair, groen uitkijkpunt worden in het centrum van de stad en kostte meer dan 2 miljoen euro. Londenaren zijn teleurgesteld nu het eindresultaat meer weg heeft van kale steigers met wat gras.

De oorspronkelijke plannen en voorontwerpen tonen een weelderig groene heuvel met een adembenemend uitzicht op het centrum van Londen. Een baken van rust aan het einde van Oxford Street, een van de drukste winkelstraten van de stad. 

De artificiële heuvel Marble Arch Mound moest dé nieuwe attractie worden die toeristen en Londenaars na de pandemie weer naar het centrum van de stad zou lokken. Tussen de bomen en struiken zou je een verkwikkende wandeling kunnen maken, het luide verkeer even kunnen inruilen voor de stille natuur. 

In realiteit kregen de Londenaars een heuvel die meer doet denken aan de kale, geometrische ophogingen in een vroege versie van het spelletje Super Mario. Marble Arch Mound werd een hoop steigers bedekt met dungezaaid gras. De boompjes kan je op één hand tellen. Langs de metalen vangrails volgen bezoekers het pad naar boven. 

Maar ook het uitzicht op de top maakt de beloftes niet waar. De heuvel is niet hoog genoeg om boven de bomen van het aangrenzende Hyde Park te kunnen kijken. In plaats van een spectaculair panorama, moeten bezoekers het stellen met een uitzicht op de hoek van het park en de omliggende gebouwen.

We zijn ons ervan bewust dat delen van de Marble Arch Mound nog niet klaar zijn

Stadsbestuur Westminster
Videospeler inladen...

Toegangstickets terugbetaald

Maandag opende Marble Arch Mound de deuren voor het grote publiek. Bezoekers betaalden zo'n vijf tot wel 10 euro, afhankelijk van het soort ticket, om de beklimming aan te gaan. In totaal kostte de bouw van de heuvel, ontworpen door het Nederlandse architectenbureau MVRDV, meer dan twee miljoen euro. Al snel regende het klachten bij Westminster Council, het Londens stadsdeel verantwoordelijk voor Marble Arch Mound.  

Ook op sociale media uitten mensen hun frustraties. "Zo lijkt het op een screenshot van zeven minuten werk in Minecraft", schrijft iemand. Een andere twitteraar denkt te weten waarom het uitzicht zo tegenvalt. "Je kan het park niet zien. Ik ga ervan uit dat het ontworpen is in de winter en dat de zomer het uitzicht heeft opgevuld met bomen."

Ook de uitgeholde binnenkant van de heuvel valt tegen. In plaats van cafeetjes, winkels en tentoonstellingen, vind je er "een lege opslagruimte", zo klinkt het op Twitter.  Verschillende mensen betreuren ook dat de heuvel de triomfboog Marble Arch volledig overschaduwt. 

Cover Images

Het lokale bestuur van Westminster besloot dan ook al na één dag om de toegangstickets van ontevreden bezoekers terug te betalen. "We zijn ons ervan bewust dat delen van de Marble Arch Mound nog niet klaar zijn", zo klonk het persbericht. "We werken er hard aan om dit de komende dagen op te lossen." 

Al snel kreeg Marble Arch Mound de reputatie van "slechtste toeristische attractie in Londen ooit". Op woensdag, twee dagen na de opening, zag het stadsbestuur zich genoodzaakt om de heuvel te sluiten voor bezoekers. Alleen mensen die voor die dag al een ticketje hadden, mochten de wandeling naar boven nog maken. Iedereen die tickets had om Marble Arch Mound te bezoeken, krijgt niet alleen zijn geld terug, maar krijgt ook gratis tickets om de heuvel later opnieuw te bezoeken "zodat ze hem op z'n best kunnen zien", aldus het stadsbestuur.

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen