Foto: NOS

Massaal veel steun voor mishandelde Frédérique (14): "Ik word er echt emotioneel van"

Het gaat naar omstandigheden goed met de 14-jarige Frédérique uit Amstelveen in Nederland, die maandag werd aangevallen op straat. Frédérique denkt, net als de politie, dat het om LGBTQI+-geweld ging. "Gender is een beetje ingewikkeld voor sommige mensen om mee om te gaan, aangezien sommige mensen niet weten wat ze zijn of willen zijn", zegt Frédérique. "Ik zie mezelf als een persoon." 

De 14-jarige Frédérique uit Amstelveen in Nederland was met twee vriendinnen bij een speelplaats toen een 14-jarige jongen haar opeens vroeg of ze een jongen of een meisje was. Volgens Frédériques vader, die het incident bekendmaakte op zijn LinkedIn-profiel, heeft ze op dat moment vriendelijk tegen de jongen gezegd: "Dat maakt toch niets uit? Ik ben wie ik ben, en jij mag zijn wie jij wilt zijn."

Dat antwoord was volgens haar vader niet naar de zin van de dader. "Met diverse slagen in haar gezicht brak hij haar neus, diverse tanden, sloeg haar een kaakfractuur en liep ze meerdere ernstige verwondingen op in het gezicht."

Foto bij het LinkedIn-bericht van Paul Brink

De vader van Frédérique gebruikt op LinkedIn en in alle andere communicatie de woorden "dochter", "zij" en "haar". Frédérique zelf geeft aan geen specifieke voorkeur te hebben. Daarom werd ervoor gekozen om die voornaamwoorden ook in dit artikel te gebruiken.

Na de aanval kwamen er veel geschokte reacties, maar vooral veel steun voor Frédérique. Veel Nederlanders stuurden brieven en pakketjes om haar een hart onder de riem te steken. "Ik word er echt emotioneel van", reageert Frédérique voor het eerst bij het NOS Jeugdjournaal. "Je ziet hoe ontzettend mensen meeleven."

"Veel ouders schrijven hoe boos ze zouden zijn als dit hun kind zou overkomen en hoe trots ze op me zijn. Dat ze voor me klaar staan. Het overdondert me."

Het maakt mij niet uit of mensen mij een jongen of een meisje noemen

Frédérique

Volgens Frédérique was het geweld LGBTQI+-gerelateerd (dat staat voor lesbian, gay, bisexual, transgender, queer, intersex en andere). Ook de politie, die een verdachte heeft opgepakt, deelt dit vermoeden.

"Gender is een beetje ingewikkeld voor sommige mensen om mee om te gaan, aangezien sommige mensen niet weten wat ze zijn of willen zijn", zegt Frédérique. "Ik ben geboren als meisje, maar ik zie mezelf als een persoon. Het maakt mij niet uit of mensen mij een jongen of een meisje noemen. Je kunt het genderfluïde noemen."

Frédérique is opgelucht dat er een verdachte is opgepakt, al vindt ze niet dat hij gestraft moet worden. "Ik snap de woede wel van andere mensen, want dit hoort niet te gebeuren. Maar ik vind woede overbodig." Ze voelt ook mee met de ouders van de verdachte. "Die zitten nu ook thuis en weten dat hun kind in de cel zit. Dat lijkt me ook een heel naar gevoel om te hebben."

Meest gelezen