Videospeler inladen...

"Nency, nu is het welletjes geweest",  nepaccount teistert video-app TikTok: Wie zit erachter? En waarom? 

De video-app TikTok heeft er naast heel wat fanatieke jongeren tegenwoordig een onaangename gebruiker bij: "Nency.69" maakt er bijna elke post onveilig. Het account van Nency reageert op oneindig veel video's met telkens hetzelfde zinnetje. Wie zit er achter dit account en wat is de bedoeling? VRT NWS-jeugdjournaal "Karrewiet" zocht het uit. 

"Nency, nu is het welletjes geweest. Niemand is geïnteresseerd in jouw thuissituatie", grapt de bekende Vlaamse TikTok'er Jonatan Médart in een video voor zo'n kleine 500.000 volgers. "Een warme oproep: stop ermee." Naast de horde fans is de video vooral bedoeld voor wie achter het nepaccount "Nency.69" schuilgaat. 

Kan één of meerdere personen zijn, maar is zeker fake

Multimediajournalist Bram Vandeputte

""Nency.69" reageert op bijna elke video op TikTok met exact hetzelfde zinnetje, "Wie komt er nog uit Nederland?"", zegt VRT NWS-multimediajournalist Bram Vandeputte. Volgens hem gaat het om een nepprofiel: "We zullen nooit zeker weten wie Nency is. Het kan één iemand zijn of meerdere mensen, maar het is zeker een fake account."

Bekijk hier de reportage uit "Karrewiet" en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

"Niet zeker wie het is? Blokkeren!"

Bram Vandeputte legt uit bij "Karrewiet" dat er een computerprogramma zit achter het account dat automatisch reageert op video's die bepaalde "hashtags" gebruiken. Dat zijn labels die je kan toevoegen aan de beschrijving van je video waardoor je TikTok vaker gevonden wordt door anderen. #FYP (for you page) of #viral zijn hashtags die heel populair zijn op TikTok. 

Je kan een virus krijgen, moeten betalen voor dingen of beelden zien die je niet wil zien

Multimediajournalist Bram Vandeputte

Waarom zou iemand zich hiermee bezighouden? De vele reacties moeten ervoor zorgen dat je het profiel van Nency bezoekt en doorklikt op een link in de beschrijving van het account, vertelt Vandeputte: "Daardoor kan je een virus krijgen (op je computer), moet je betalen voor bepaalde dingen of krijg je beelden te zien die je liever niet wil zien."

Wie zich op TikTok begeeft kan dus maar beter opletten voor Nency en andere verdachte profielen. Kan je er ook iets aan doen? Vandeputte: "Als je iets ziet waarvan je niet zeker bent van wie het is dan kan je dat het best blokkeren."

Meest gelezen