Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Voor het eerst in 500 jaar woont president Peru niet in Regeringspaleis: het donkere verhaal achter Casa de Pizarro

De nieuwe Peruaanse president Pedro Castillo wil niet in het Regeringspaleis wonen, de traditionele ambtswoning van een Peruaanse president. "Omdat ik geloof dat we moeten breken met koloniale symbolen", zo klinkt het. Het Regeringspaleis, ofwel Casa de Pizarro, werd in 1535 gebouwd door de Spaanse conquistador die het rijk van de Inca's veroverde.

Casa de Pizarro, ofwel het Regeringspaleis, in Lima is traditioneel de ambtswoning van de Peruaanse president en de zetel van de uitvoerende macht in het land. Het statige gebouw stamt uit 1535, al kreeg het zijn huidige vorm in 1937, en belichaamt een donkere periode uit de Zuid-Amerikaanse en Spaanse geschiedenis.

De Spaanse conquistador Francisco Pizarro, naar wie het paleis genoemd is, veroverde in die tijd het Incarijk. De Spaanse koning Karel I - bij ons beter bekend als keizer Karel V - benoemde Pizarro tot gouverneur van de pas opgerichte bestuurlijke regio Nieuw Castilië, waartoe het grondgebied dat nu Peru is behoorde. Alleen woonden er in die regio al mensen: de Inca's.  

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Pokkenepidemie

Het Incarijk was verzwakt door een burgeroorlog na de dood van hun kroonprins Ninan Cuyochi. Een groot deel van de inheemse bevolking bezweek tegelijk aan de door de Spaanse veroveraars meegebrachte pokken. Pizarro kon zo de leider van het Incarijk Atahualpa gevangen nemen en zou hem later executeren. De machtsstrijd tussen de Inca's en de Spanjaarden sleepte nog jaren aan. Uiteindelijk versloegen de conquistadores de Inca's systematisch met behulp van vuurwapens.

In 1535 stichtte Pizarro de stad die later Lima zou heten. Hij liet er dat jaar ook Casa de Pizarro bouwen, ofwel het Regeringspaleis. In 1937 onderging het gebouw een modernisering en startte de bouw van het huidige, grandioze paleis, dat er nog steeds staat en dienst doet als de woning van de Peruaanse president.

Het paleis zal gebruikt worden als museum dat onze geschiedenis toont, van oorsprong tot heden

Pedro Castillo, Peruaanse president

500 jaar traditie

Met die 500 jaar oude traditie wil de nieuwe, linkse Peruaanse president Pedro Castillo breken. "Ik zal niet regeren vanuit het Regeringspaleis omdat ik geloof dat we moeten breken met koloniale symbolen, om onze banden met overheersing, die er al zoveel jaar zijn, door te knippen", zo sprak hij gisteren tijdens zijn eerste toespraak als president, na zijn inhuldiging. De dag van de eedaflegging was voor Peru ook een symbolisch belangrijke dag. De ex-kolonie vierde gisteren 200 jaar onafhankelijkheid. 

President Castillo staat het Regeringspaleis af aan het ministerie van Cultuur. Hij wil er een museum laten oprichten dat de Peruaanse geschiedenis in zijn geheel toont, "van oorsprong tot heden".

Tijdens zijn toespraak na zijn eedaflegging zei Castillo ook dat hij een einde wilde maken aan de corruptie in het land en kondigde een grondwetshervorming aan.

Pedro Castillo, de nieuwe Peruaanse president.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

"Geen extremisten"

Peru houdt zijn adem in, want Castillo heeft weinig ervaring met politiek. Hij is een 51-jarige voormalige vakbondsman, die zijn hele carrière op een plattelandsschool in het noorden van het land heeft doorgebracht. Hij is de eerste boer zonder eerdere connecties in de politiek die het tot president schopte.

Tijdens de verkiezingen werd er gevreesd voor een nieuwe extreemlinkse leider die een autoritair regime wou installeren en de economie wou nationaliseren, maar sinds de verkiezingen heeft Castillo een pragmatische toon aangeslagen. Hij wil naar eigen zeggen de natie herenigen. "Wij zijn geen chavistas (aanhangers van de gewezen Venezolaanse leider Hugo Chavez), geen communisten en geen extremisten", aldus Castillo.

De nieuwe president zal vooral de coronacrisis in Peru moeten aanpakken. Het land is zwaar getroffen en telt meer dan 195.000 overlijdens door Covid-19, het hoogste sterftecijfer ter wereld in verhouding tot de bevolking. Ook de economie is zwaar getroffen en daalde in 2020 met 11,12 procent.

Meest gelezen