"Overheid van Malta draagt verantwoordelijkheid voor de moord op journaliste Caruana Galizia in 2017"

Een speciaal onderzoeksteam van drie Maltese rechters heeft besloten dat de regering van EU-lidstaat Malta een deel van de verantwoordelijkheid draagt voor de moord op de journaliste Daphne Caruana Galizia in oktober 2017. Galizia onderzocht corruptie in Malta toen haar auto werd opgeblazen met een bom.

Het rapport van een rechter in functie en twee gepensioneerde rechters is vandaag overhandigd aan premier Robert Abela en publiek gemaakt. De conclusies zijn niet mals voor de regering van Malta, de kleinste Europese lidstaat in de Middellandse Zee.

De tentakels van straffeloosheid verspreidden zich in de instellingen en de politie en deden de rechtsstaat instorten

Conclusies na een onderzoek door drie rechters

De onderzoekers zeggen niet dat de regering direct betrokken was bij de moordaanslag, maar wel dat de overheid van Malta "een klimaat van straffeloosheid" heeft laten ontstaan en dat ze het risico daarvoor voor de journaliste heeft genegeerd en haar niet beschermd heeft. Die cultuur van straffeloosheid zette zich door tot in de hoogste regionen in Malta, aldus de onderzoekers.

De conclusies door Maltese rechters zijn wel scherp en vernietigend voor de overheid van een Europese lidstaat. 

Moord op Galizia schokte Europa

Caruana Galizia was een gedreven onderzoeksjournaliste die vooral de corruptie en de nauwe banden tussen hoge politici en zakenlui die banden onderhielden met dubieuze instellingen in het buitenland. Er werd geld aangetrokken van verdachte oorsprong vanuit Panama, de Verenigde Arabische Emiraten en de Kaukasische republiek Azerbeidzjan. Galizia kwam daarbij ook in aanvaring met de Maltese premier Joseph Muscat.

In oktober 2017 werd Galizia gedood toen een zware bom ontplofte onder haar auto, net nadat ze haar woning en gezin had verlaten. Al snel werden drie verdachten opgepakt die als huurmoordenaars zouden gewerkt hebben. Een van hen heeft bekend en is tot 15 jaar cel veroordeeld. Het proces tegen de andere twee moet nog beginnen. (Lees verder onder de foto).

Van de auto van Caruana Galizia bleef na de explosie nauwelijks nog iets over.

De zoektocht naar de opdrachtgever leidde uiteindelijk tot de invloedrijke zakenman Yorgen Fenech die alle schuld ontkent. Ook zijn proces is nog niet begonnen. Fenech had banden met politici van allerlei strekkingen in Malta. Na de moord is premier Joseph Muscat moeten aftreden.

De Europese Unie heeft erg scherp gereageerd op de moord op de journaliste. De perszaal van het Europees Parlement in Straatsburg is naar haar genoemd en het EP reikt sinds jaarlijks ook een Daphne Caruana Galizia Prijs voor Journalistiek uit.

Meest gelezen