Videospeler inladen...

Opvallend: prinses Elisabeth beëindigt militaire opleiding op rotsen in Marche-les-Dames, waar koning Albert I viel

Prinses Elisabeth (19) heeft haar militaire opleiding afgerond op een heel bijzondere plek: Marche-les-Dames, waar haar betovergrootvader Koning Albert I is overleden. De voormalige vorst kwam daar in 1934 om het leven na een val van de rotsen. Tijdens haar laatste militaire stage heeft prinses Elisabeth uitgerekend in Marche-les-Dames ook aan rotsklimmen gedaan. Maar dat is volgens het Paleis louter toeval.

Op 21 juli schitterde Prinses Elisabeth nog tijdens het militaire défilé op onze nationale feestdag. Daaraan nam ze deel als cadet van de Koninklijke Militaire School. Begin deze week heeft ze haar opleiding daar volledig afgerond met een laatste driedaagse stage, aan het Commando Trainingscentrum in Marche-les-Dames. 

Op het programma van de leerling-officieren: rotsklimmen, rappel, death ride en dinghy (een tocht met de rubberboot, red.). Avontuurlijke opdrachten om de militairen in opleiding "te laten werken in een omgeving waarmee ze niet vertrouwd zijn, hun grenzen te leren verleggen en ze durf, moed en inzet te laten tonen om groepsactiviteiten te doen slagen", zo klinkt het.

Op de beelden is te zien hoe prinses Elisabeth - vaak met de glimlach - geen uitdaging uit de weg gaat, op haar laatste militaire stage.

Videospeler inladen...

Prinses Elisabeth heeft zich op elk vlak bewezen, en ze viel niet op in de groep, wat een compliment is.

Kolonel Van Avermaet van de Koninklijke Militaire School

"Prinses Elisabeth heeft zich op elk domein goed verdedigd, zowel op het militaire, academische, sportieve als karakteriële vlak", zegt kolonel Van Avermaet. "Ze is met glans geslaagd voor de opleiding. Elisabeth is een leerling die we graag bij ons hebben gehad. Ze was goed geïntegreerd in de groep, en viel niet op: dat is een compliment."

Elisabeth met enkele mede leerling-officieren tijdens de boottocht
Isopix
Een geconcentreerde prinses Elisabeth tijdens de rappel
Isopix

Prinses Elisabeth toont zich op de beelden van die laatste legerstage opvallend avontuurlijk. Met de glimlach, en tegelijk de nodige concentratie gaat ze de uitdagingen aan, ook al regent het pijpenstelen.

De opdrachten gaan door, weer of geen weer.
Isopix
Niet elke opdracht verloopt even vlot en makkelijk.
Isopix
Tijdens de death ride kan er een glimlach af bij prinses Elisabeth.
Isopix

Zwarte bladzijde in koninklijke geschiedenis

Marche-les-Dames is een deelgemeente van Namen. De plek is onlosmakelijk met de Belgische koninklijke familie verbonden, door het overlijden van Koning Albert I in 1934. Albert I is de grootvader van voormalig koning Albert II, die op zijn beurt de grootvader is van kroonprinses Elisabeth.

Het overlijden van Albert I op 17 februari 1934 baadt bijna 90 jaar later nog steeds in een mysterieuze sfeer. De vorst stond bekend als sportfanaat, en een van zijn favoriete sportieve hobby’s was bergbeklimmen. Als hij niet aan het werk was in Brussel, dan was hij vaak te vinden in de Ardennen waar hij oefende voor het echte klimwerk in de Alpen.

Ook op die noodlottige 17e februari, trok Albert I erop uit voor een klimtocht. 's Avonds is hij aan de voet van een rots in Marche-les-Dames teruggevonden met een grote hoofdwonde. Het resultaat van een val die de vorst niet heeft overleefd. Het is dus op zijn minst opmerkelijk dat prinses Elisabeth op quasi dezelfde plek de kroon op haar militaire opleiding zet. Al is dat volgens het Paleis toeval.  

"Het commandocentrum voor verschillende militaire opleidingsonderdelen is nu eenmaal gevestigd in Marche-les-Dames. Proeven zoals rotsklimmen worden altijd op dezelfde plek georganiseerd, voor álle militairen in opleiding, dus ook voor prinses Elisabeth", aldus het Paleis. 

Al zal het voor Elisabeth gezien haar familiegeschiedenis misschien toch meer geweest zijn dan zomaar een partijtje rotsklimmen. De prinses oogt op de persbeelden waar ze tegen de rotsen hangt, weliswaar ontspannen.

Isopix

Wat brengt de toekomst?

Met deze laatste meerdaagse stage zit de militaire opleiding van prinses Elisabeth erop. Sinds september 2020 stond haar leven vooral in het teken van die voltijdse academische opleiding aan de Koninklijke Militaire School. Wat de toekomst brengt, is onduidelijk. 

De kans is groot dat prinses Elisabeth (19) voor een hogere opleiding naar het buitenland trekt, zoals veel jonge royals. Daar kan ze een tijdje relatief onder de radar blijven, terwijl ze zich voorbereidt op haar rol als toekomstig staatshoofd. Ook haar vader, koning Filip, studeerde in het buitenland, na zijn militaire opleiding aan de KMS. Onze vorst trok zowel naar Oxford, in het Verenigd Koninkrijk, als naar Stanford, in de VS. 

Of en waar Elisabeth verder studeert (binnen of buiten Europa, red.), blijft voorlopig een vraagteken. Ze is na haar laatste twee jaar middelbaar onderwijs aan het Atlantic College in Wales perfect drietalig intussen. (Nederlands, Frans, Engels, red.) Dat biedt een pak mogelijkheden.

Isopix

Meest gelezen