AFP or licensors

Robinhood gaat naar de beurs en is meteen 32 miljard waard: het succes van de populaire beleggingsapp verklaard

Het bedrijf achter de immens populaire Amerikaanse beleggingsapp Robinhood noteert sinds vanmiddag op de technologiebeurs Nasdaq, met een beurswaarde van om en bij de 32 miljard. Nog maar acht jaar geleden ging de app van start met een missie: iedereen toegang verlenen tot de financiële markten. Een moderne - jawel - Robin Hood dus. Vanwaar komt het succes? En zijn er ook risico's aan verbonden? Vijf vragen en antwoorden. 

Wat is Robinhood?

De beleggingsapp Robinhood raakte bij ons vooral bekend door zijn rol in de opmars van het aandeel van GameStop. Het aandeel van de kwakkelende verkoper van videogames werd geshort door de grote hefboomfondsen. Beleggers spraken begin dit jaar op het Reddit-forum r/WallStreetBets onderling af dat, als ze allemaal zouden samenwerken en het aandeel zouden kopen, ze de shorters een hak konden zetten én er zelf nog bij winnen ook.

Videospeler inladen...

Toen Robinhood acht jaar geleden van start ging, had het als missie om "iedereen toegang te verlenen tot de financiële markten, niet alleen de rijken." Een verwijzing naar de verhalen Robin Hood, een volksheld die steelt van de rijken en geeft aan de armen. Beleggen toegankelijk maken voor iedereen betekent voor Robinhood: een gebruiksvriendelijke app en gratis transacties. Ter vergelijking: bij de meeste beleggingsplatformen die in ons land actief zijn zoals Bolero, Binck en Keytrade betaal je 6 tot 7,5 euro per transactie in aandelen op Euronext Brussel. 

Hoe komt het dat de app zo succesvol is?

Robinhood werd een succes en kon ook volop profiteren van de coronacrisis. De app verdubbelde het aantal klanten in één jaar tijd tot 18 miljoen. De pandemie was voor veel mensen, veel jongeren ook, het startsein om te beginnen beleggen. Deels omdat ze wat meer tijd hadden, maar uiteraard vooral om te profiteren van de ingestorte beurskoersen. 

De instap van veel nieuwe klanten heeft het bedrijf geen windeieren gelegd. Een uitstekend moment dus om naar de beurs te trekken en geld op te halen. Robinhood tankt 2 miljard dollar bij en krijgt een waardering van zo'n 32 miljard dollar.

Kort na de introductie verloor het aandeel al 10 procent aan waarde. Het bedrijf werd zo gewaardeeld op 32 miljard dollar, minder dan de 35 waarop het bedrijf zelf gehoopt had. 

Maar Robinhood is niet zonder controverse, waarover gaat het?

De tradingapp komt ook alsmaar meer onder vuur te liggen. Onder meer bij de GameStop-saga maakte Robinhood geen al te beste beurt. De app moest de handel in het aandeel tijdelijk stilleggen omdat het bedrijf niet voldoende geld had om alle transacties af te dekken. Dat argument werd door de beleggerscommunity in twijfel getrokken. Beleggers waren vooral woest dat ze dat aandeel van GameStop niet meer konden kopen en verkopen. De Amerikaanse toezichthouder Finra oordeelt even later dat het bedrijf nalatig is geweest en schrijft een recordboete van 70 miljoen dollar uit voor Robinhood.

Is dat ook merkbaar bij de beursgang?

Robinhood bevestigt zijn rebels imago door de beursgang op eigen wijze in te vullen. Het bedrijf behoudt tot een derde van zijn nieuwe aandelen voor aan eigen klanten, retailbeleggers dus. Doorgaans wordt amper 10 tot 20 procent van de nieuwe aandelen voorbehouden voor retailbeleggers, de rest gaat naar institutionele beleggers zoals grote verzekeraars en pensioenfondsen.

Een beursgang gaat doorgaans gepaard met een zogeheten lock-up periode, dat is een vooraf vastgelegde periode waarin bijvoorbeeld investeerders en werknemers geen aandelen van de hand mogen doen. Gemiddeld telt die periode 180 dagen na de eerste beursnotering, voor Robinhood volstaat 125 dagen.

Wat zijn de belangrijkste risico's?

Robinhood mag dan fors groeien en een stevige waardering mee krijgen, dat betekent niet dat beleggers op beide oren kunnen slapen. Het is dan ook heel onduidelijk hoe het de app zal vergaan na de hype van GameStop en de cryptomunten. Want in het eerste kwartaal van dit jaar kwam een derde van alle omzet uit de handel van de dogecoin, de cryptomunt die ontstaan is al een parodie op de bekendere bitcoin. En zullen al die jonge beleggers - de gemiddelde leeftijd van de klanten is 31 jaar - ook blijven beleggen zodra de makkelijke beurswinsten - na de coronadip - achter de rug zijn?

Een nog groter gevaar dreigt voor het verdienmodel van Robinhood. De app rekent voor de klanten geen commissie aan als ze aandelen kopen en verkopen. Maar het bedrijf verdient geld door de klantenorders door te sturen naar grote financiële dienstverleners die de transacties uitvoeren. Blijkbaar gebeurt dat niet altijd aan de beste prijs voor de klanten van Robinhood.  Deze praktijk is onder meer in Canada en het Verenigd Koninkrijk verboden. De Amerikaanse beurwaakhond SEC moet er zich nog over uitspreken. Als het tot een verbod komt, betekent dat een forse klap voor Robinhood.

Meest gelezen