Legal Team of Dawu Group

Schatrijke varkensboer in China krijgt 18 jaar cel voor kritiek op communistische partij

Sun Dawu, een 67-jarige voormalige varkensboer die het tot leider schopte van een landbouwimperium, moet 18 jaar de cel in. Zijn voornaamste misdaad: zijn onaflatende kritiek op de communistische partij. 

Ooit was Sun Dawu een gerespecteerd zakenman die werd uitgenodigd aan China's topuniversiteiten om te komen spreken over landbouwhervorming en ondernemersschap. Van een boer die was begonnen met 2 stallen met 50 varkens en 1.000 kippen was hij uitgegroeid tot de CEO van een van China's grootste landbouwbedrijven, de Dawu-groep. 

Rondom zijn bedrijven groeide een heel dorp, met scholen en ziekenhuizen waar zijn 9.000 werknemers en hun familie gratis gezondheidszorg genoten. Maar in 2003 kwam hij daardoor voor een eerste keer in aanraking met het gerecht, dat de operatie veroordeelde als "illegale fondsenwerving".  Maar Sun werd vrijgesproken na luidruchtig protest van het grote publiek.

Ook de jaren nadien bleef hij een luis in de pels van de overheid, die het regelmatig opnam voor politieke dissidenten. Als een van de enige publieke figuren durfde hij openlijk kritiek geven op de manier waarop de autoriteiten in Wuhan de start van de coronapandemie hadden proberen te verbergen. Hij had ook weinig goeds te zeggen over de aanpak van de Afrikaanse varkenspest waardoor duizenden van zijn varkens gedood moesten worden.  

(Lees verder onder de foto)

Sun Dawu bij de constructie van het dorp dat hij zelf uit de grond stampte
Legal Team of Dawu Group

Erger dan de dood

In augustus vorig jaar werd Sun opgepakt toen enkele van zijn werknemers probeerden te verhinderen dat ambtenaren van een naburige staatsboerderij een van zijn bedrijfsgebouwen vernielden. Dit keer belandde hij samen met zijn vrouw, zonen en schoondochters en enkele tientallen werknemers in de gevangenis.

Volgens hun advocaten werden ze daar mishandeld. Een van de gevangenen beschreef hoe hij 30 uur lang werd vastgebonden op een stoel tot zijn benen helemaal opzwollen. Sun zelf zei dat hij 3 maanden lang in een cel verbleef zonder ramen waar het licht wel dag en nacht aanbleef. "Mijn leven was erger dan de dood", getuigde hij daarover. 

Privésector onder vuur

Uiteindelijk werd Sun in een rechtbank in de buurt van Peking schuldig bevonden aan 8 aanklachten, waaronder mensen opzetten om overheidsagentschappen aan te vallen, ambtenaren beletten hun werk te doen en "opruiing", een vaak gebruikte maar vage term in processen tegen politieke dissidenten in China. Hij moet ook een boete betalen van meer dan 400.000 euro.

Volgens mensenrechtenorganisaties is de veroordeling van Sun een gevolg van zijn jarenlange steun aan critici van het regime. Sun is trouwens niet de eerste ondernemer die in de problemen komt. Sinds het aantreden van president Xi Jinping worden ook andere succesvolle bedrijven als Tencent en Alibaba nauw in het oog gehouden, in een poging van de regering om meer greep te krijgen op de privésector. De activiteiten van de Dawu-groep zijn intussen overgenomen door de Chinese overheid.

Meest gelezen