Hans Put

Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder breidt uit met nieuwbouw

Het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder gaat uitbreiden. Er komt een nieuwbouw aan de voorzijde en het verloskwartier wordt volledig gerenoveerd. Vlaams minister van Welzijn en Gezondheid Wouter Beke (CD&V) kwam vanmiddag kennismaken met de plannen, waarvoor trouwens de overheidssteun al is toegezegd. Het gaat om een investering van 35 miljoen euro.

Vlaams minister Wouter Beke liet zich uitgebreid informeren over de plannen van het Sint-Franciscusziekenhuis. Dat maakt deel uit van het ziekenhuisnetwerk Zuid-West Limburg en de investeringen worden ook bekeken binnen de beschikbare zorg in dat gebied. Voor die plannen heeft het SFZ de finale goedkeuring van het VIPA-dossier gekregen. 

Het gaat om een nieuwbouw aan de voorzijde met 5 bouwlagen en een totale renovatie van het verloskwartier. Op de -1 en de gelijkvloerse verdieping van de nieuwbouw komt het hospitaalgedeelte van psychiatrie voor acute zorgen. Het gaat onder meer om de dagopvang, een sportzaal en een buitentuin voor de psychiatrische patiënten. De nieuwbouw wordt aangesloten op de bestaande gebouwen zodat op niveau 1 en 2 zorgplatformen kunnen gecreëerd worden. De eerste verdieping zal het chirurgisch dagziekenhuis, het pijncentrum, MKA en endoscopie huisvesten. Die sluiten dan aan bij de operatiezalen, heelkundige hospitalisatieafdelingen, dagziekenhuis en sterilisatie, zodat ze één geheel vormen. Op de tweede verdieping komt de dienst geriatrie, zodat de twee geriatrische afdelingen aansluiten bij elkaar en bij de therapielokalen en gemeenschappelijke ruimtes. Op de derde verdieping komt het internistisch dagziekenhuis waar de patiënten ook terechtkunnen in wacht- en therapieruimten en een zicht hebben op de groene omgeving. 

Zorg dicht bij de bevolking

Tenslotte is het verloskwartier aan revovatie toe. Dat worden 5 moderne verloskwartieren, elk met douche en bad en voldoende ruimte. Met een extern toegankelijk verloskwartier wordt al ingespeeld op de toekomstige samenwerking met externe vroedvrouwen. 

Minister Beke reageert tevreden op de plannen: "Een ziekenhuis moet een omgeving zijn waar mensen in alle veiligheid kunnen genezen en tot rust komen. Met deze investeringen speelt het SFZ hierop in en dankzij onze financiële ondersteuning zal het kunnen anticiperen op de vergrijzing van de bevolking en de toenemende zorgbehoeften. Het ziekenhuis bouwt zo mee aan het kwaliteitsvolle zorglandschap, dicht bij de bevolking." Volgens Wouter Beke gaat het om een investering van ongeveer 35 miljoen euro, wellicht de grootste investering sinds de bouw van het ziekenhuis, maar wel een noodzakelijke om de kwaliteitsvolle zorg te blijven waarborgen.

Meest gelezen