Archieffoto

Pop-upvaccinatiecentra in Antwerpen voor moeilijk bereikbare groepen: "Fysieke drempels wegwerken"

De stad Antwerpen loopt achter met de vaccinaties in bepaalde wijken. Daarom werkt de stad nu met pop-upvaccinatiepunten om moeilijk bereikbare groepen te vaccineren. “Taal is vaak het probleem. Mensen krijgen een uitnodiging per brief of mail, maar ze begrijpen niet volledig wat er van hen verwacht wordt”, vertelt Stefaan Van der Borght, populatiemanager van Eerstelijnszones Antwerpen centrum.  

In Vlaanderen is 80 procent van de 18- tot 34-jarigen één keer gevaccineerd. Maar in grote steden zoals Antwerpen is dat opvallend minder. Daar is nog maar 65 procent van de twintigers en nog geen 75 procent van de dertigers gevaccineerd. Daarom wordt er nu gewerkt met pop-upvaccinatiecentra waar je zonder afspraak terechtkan. De mini-vaccinatiecentra komen in wijken waar het aantal gevaccineerden lager ligt, vaak gaat het om wijken met veel anderstaligen.

“Voor een grootstad hebben we nog een redelijk goede vaccinatiedekking, maar je moet het altijd beter willen doen”, vertelt Stefaan Van der Borght, populatiemanager van Eerstelijnszones Antwerpen centrum. “Het is de bedoeling om de mensen die niet naar het vaccinatiecentrum Spoor Oost zijn gekomen toch nog de kans te geven om zich te laten het vaccineren. Om in het aantal gevaccineerden te stijgen, moet je nu dus een extra inspanningen doen. Daarom spreken we mensen op straat aan om zich in hun buurt te laten vaccineren.” 

De vaccinatie loopt grotendeels online en dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend

Stefaan Van der Borght, populatiemanager van Eerstelijnszones Antwerpen

Het gaat vooral over groepen mensen in bepaalde wijken die de Nederlandse taal niet genoeg machtig zijn. “Taal is vaak het probleem. Mensen krijgen een uitnodiging per brief of mail, maar begrijpen soms niet volledig wat er van hen verwacht wordt. Je moet dan ook zelf actie ondernemen om je afspraak online te maken of je bijvoorbeeld in te schrijven op QVAX. Dat is niet voor iedereen zo vanzelfsprekend”, gaat Van der Borght verder op Radio 2 Antwerpen. 

Diversiteit in de stad

"Antwerpen is een heel diverse stad, met verschillende nationaliteiten en talen. Er is ook veel beweging. Zo verhuizen mensen en veranderen ze van adres, dat heeft ook gevolgen voor de vaccinatie-uitnodigingen. Er zijn dus meerdere factoren die maken dat een grootstad het veel moeilijker heeft om mensen te bereiken”, aldus Van der Borght. 

Er is ook een achterstand bij de vaccinatie van jongeren. “Antwerpse jongeren vormen een uitdaging voor ons”, vertelt Van der Borght in Start Je Dag. “Zij zijn  minder snel geneigd om op de uitnodiging in te gaan. Die proberen we dus nu op een andere manier te pakken te krijgen. We vaccineren nu enkel met het vaccin van Janssen, daarvoor moet je minstens 18 jaar oud.” 

"Alle fysieke drempels wegwerken"

Ook werkt de stad via organisaties om Antwerpenaren te overtuigen. “De organisaties weten het best hun doelpubliek te bereiken. Zij geven door wanneer een vaccinatieteam bij jou in de buurt is, wat een enorme aanmoediging is.” Administratief is het ook heel gemakkelijk om je te laten vaccineren in de pop-upcentra. “Je kan je gewoon op het moment zelf aanmelden. Al de fysieke drempels die er zijn, proberen we dus weg te werken”, vertelt Van der Borght.  

Afgelopen dagen werd er al gevaccineerd in Borgerhout, op het Kiel en aan Park Spoor Noord. Er komen ook priklocaties op Linkeroever en de wijk tussen het Centraal Station en de Belgiëlei. 

Meest gelezen