Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Verplichte vaccinatie voor werknemers van Google en Facebook

Steeds meer grote Amerikaanse bedrijven stellen de terugkeer naar kantoor uit tot al hun personeelsleden gevaccineerd zijn. Bij Google geldt dat ook voor wie in het buitenland werkt. Volgens gezondheidsexperts is dat een goede evolutie. De werkgevers volgen daarmee Amerikaanse overheidsbedrijven die de verplichte vaccinatie al eerder invoerden.

In een e-mail aan zijn 130.000 werknemers liet de CEO van Google, Sundar Pichai, weten dat de terugkeer naar kantoor wordt uitgesteld van 1 september tot 18 oktober. Maar het bedrijf verwacht wel dat alle werknemers tegen dan gevaccineerd zijn. De verplichting geldt eerst  in het hoofdkwartier van Google in Californië, maar zal nadien worden uitgebreid naar alle 40 landen waar Google actief is.

 Kort daarna kwam ook Facebook met de mededeling dat het al zijn werknemers die op kantoor werken gaat verplichten om zich te laten vaccineren. De internetgiganten volgen daarmee Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen als Delta en United Airlines. Ook streamingbedrijf Netflix verwacht voortaan van al zijn acteurs en mensen die op de set werken dat ze gevaccineerd zijn.

Amerikaanse overheidsbedrijven

Volgens Amerikaanse gezondheidsexperts is dat een goede evolutie. "Als we dit niet doen dan brengen we werknemers en hun families in gevaar", zegt openbare gezondheidsexpert dokter Leana Wen, van de George Washington universiteit. "Vermits kinderen jonger dan 12 voorlopig niet gevaccineerd worden, kunnen ouders hun familie besmetten als ze samen op kantoor zitten met ongevaccineerde collega's."

Heel wat Amerikaanse overheidsbedrijven hebben de verplichte vaccinatie al ingevoerd, maar in de privé-sector is dat bij minder dan 10 procent van de bedrijven het geval. Mogelijk zet het initatief van Facebook en Google ook andere grote werkgevers ertoe aan dezelfde beslissing te nemen.

Meest gelezen