AFP or licensors

VS-president Biden: "Niet gevaccineerd overheidspersoneel moet mondmasker dragen en zich geregeld laten testen"

In de Verenigde Staten zullen personeelsleden van de overheid die niet gevaccineerd zijn tegen COVID-19 verplicht zijn om op het werk een mondmasker te dragen, zich wekelijks moeten laten testen en afstand van hun collega's moeten houden. Dat heeft de Amerikaanse president Joe Biden aangekondigd. Op die manier hoopt hij dat meer overheidspersoneel zich zal laten vaccineren en een voorbeeld zal stellen voor wie in de privésector werkt.

Aanvankelijk verliep de vaccinatiecampagne in de Verenigde Staten vlot, maar intussen is die beginnen te slabakken, waardoor de coronapandemie weer aanwakkert. Biden ziet die evolutie met lede ogen aan. "Dit is een pandemie van de niet-gevaccineerden", zei hij vanavond in een toespraak. "Mensen sterven die niet hoeven te sterven."

Dit is een pandemie van de niet-gevaccineerden

Amerikaanse president Joe Biden

De president wil het tij keren, niet door vaccinatie te verplichten, maar door het leven te bemoeilijken van zij die zich niet willen laten vaccineren. In eerste instantie gelden de nieuwe regels voor zo'n 2 miljoen Amerikanen die voor de overheid werken - ook militairen - en zo'n 2 miljoen mensen die in onderaanneming voor de overheid werken. 

Biden pleit er ook voor om aan elke nieuwe gevaccineerde een beloning van 100 dollar (ongeveer 85 euro) te schenken. Deelstaten of steden die zo'n beloning uitkeren, kunnen een beroep doen op een federaal budget van 350 miljard dollar.

Momenteel is in de VS is zo'n 49 procent van de bevolking volledig gevaccineerd, maar door de besmettelijkere deltavariant neemt het aantal besmettingen weer toe. Eerder deze week kondigden grote bedrijven als Google en Facebook al aan dat werknemers op de werkvloer zich moeten laten vaccineren.

Meest gelezen