BELUISTER - 10 minuten storm, 10 jaar vriendschap: hoe de Pukkelpopstorm mensen nog altijd verbindt

Op 18 augustus 2011 raasde een zware storm over het festivalterrein van Pukkelpop in Hasselt. Er vielen vijf doden en tientallen festivalgangers raakten ernstig gewond. Velen onder hen en hun nabestaanden hebben de afgelopen 10 jaar een nauwe band opgebouwd, onderling en met het festival.  Radio 2 Limburg maakte een podcast met Jan, Dirk, Sarah en Anja. "10 minuten storm. 10 jaar vriendschap. Hoe de Pukkelpopstorm mensen nog altijd verbindt."

Journalist Janna De Clerck praatte met slachtoffers en nabestaanden van de storm. Zij doen hun verhaal, tien jaar na de feiten. Je kan de podcast hier beluisteren. 

Luister ook naar deze podcast op:

Ook tien jaar na de storm houden de nabestaanden en slachtoffers nog altijd contact, onderling en met de organisatie van Pukkelpop . "We gaan ieder jaar naar het festival", vertelt Dirk De Wilde, wiens dochter overleed tijdens de storm. "Marijke heeft daar veel plezier gemaakt en dat te weten verzacht het verhaal." 

Ook de familie Gys uit Leopoldsburg is altijd van de partij: "Marlo is gestorven op Pukkelpop, een plek waar hij heel graag was. Dus wij gaan in Marlo zijn plaats." Dat er dit jaar al voor de 2e keer geen Pukkelpop is door corona, is moeilijk: "Nu zitten we thuis en is het een verloren dag", getuigt Jan Gys, de vader van Marlo. "We steken ons dan weg, we gaan fietsen of iets drinken met het gezin."

10 jaar vriendschap

De ramp heeft de slachtoffers en de nabestaanden bij elkaar gebracht en er zijn mooie vriendschappen door ontstaan. "18 augustus, 18.10 uur komt eraan, of je dat nu wil of niet", vertelt Anja De Geyter van Pukkelpop. "Maar elk jaar op Pukkelpop zijn we omringd door mensen die hetzelfde hebben meegemaakt, door vrienden. Je voelt die warmte en genegenheid aan tafel. En dat maakt het allemaal een beetje draaglijk."  

Jan en Anja
BELGA/VAN ACCOM

De familie De Wilde raakte bevriend met David. "Hij woont ook in Hamme en raakte zwaargewond tijdens de storm.  Hij had er tijdens zijn revalidatie nood aan om met ons te praten, omdat wij echt wisten wat er op Pukkelpop gebeurd was. En nu zien we elkaar regelmatig. Het kan natuurlijk Marijke niet vervangen, maar op een of andere manier is David er in ons leven bij gekomen terwijl  Marijke is weggevallen en dat is gebeurd op dezelfde plaats, op Pukkelpop." 

10 minuten storm

De 21-jarige Marijke De Wilde uit Hamme overleed tijdens de storm, nadat er een lichtmast op haar tentje viel. Haar vader Dirk en zijn vrouw Katrien kregen het verdict pas na urenlang wachten. "Toen we te horen kregen dat de vriendin van Marijke gewond was, zijn we meteen met de auto naar Hasselt gereden, naar het crisiscentrum in het Jessa Ziekenhuis. Eerst kregen we te horen dat Marijke niet bij de zwaargewonden was, daarna dat ze ook niet bij de lichtgewonden was. Maar niemand wist waar Marijke wel was. En midden in de nacht kregen we dan het verschrikkelijke nieuws." 

Kort na de storm viel al het gsm-verkeer uit. "Mijn dochter kregen we al vrij snel aan de lijn en zij had ook haar jongste broer bij zich, maar van Marlo hoorden we niets",  getuigt Jan Gys uit Leopoldsburg. "Die laatste voicemailberichten die ik heb ingesproken, wil ik niet meer horen, want ik was toen echt kwaad op hem." Maar Marlo en zijn vriendin waren allebei om het leven gekomen op het festivalterrein, in een van de ingestorte tenten. 

Er zijn die dag 5 mensen gestorven. Ik ben er wel nog en daar ben ik blij om

Sarah De Schryver

Sarah De Schryver uit Erpe-Mere raakte tijdens de storm verlamd toen er een boom op de Proximustent viel, waar zij in was gaan schuilen. Ze zit in een rolstoel en heeft nog elke dag pijn. "Zenuwpijn, dat is erger dan tandpijn. Dat ze daar nog niets op gevonden hebben. Dan zou ik een heel ander leven hebben, ondanks de rolstoel." Toch is Sarah blij dat ze het gehaald heeft. "Er zijn die dag 5 mensen overleden. Ik ben er wel nog."

kasto80

Meest gelezen