Amazon krijgt recordboete van bijna 750 miljoen euro voor inbreuk op Europese privacywetgeving

Technologiegigant Amazon heeft een boete van 746 miljoen euro gekregen van de Luxemburgse privacywaakhond CNPD. Het gaat om de hoogste boete ooit in de Europese Unie voor een inbreuk op de privacywetgeving.

Amazon maakte het nieuws vandaag zelf bekend, maar gaat niet akkoord met de beslissing. "Er is geen sprake geweest van een datalek en er zijn geen klantgegevens blootgesteld aan derden", aldus de technologiegigant, die eraan toevoegde in beroep te zullen gaan. "Dit besluit van de CNPD is gebaseerd op subjectieve en niet getoetste interpretaties van de Europese wetgeving inzake gegevensbescherming. De boete is volledig buiten proportie."

Wat het technologiebedrijf exact mispeuterd heeft, is voorlopig niet geweten, vertelt Pieterjan Van Leemputten, journalist bij Datanews in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Voor zover we weten is het de manier waarop Amazon data verwerkt, wat vaak op een dubieuze manier gebeurt", klinkt het. 

Beluister hier het volledige gesprek met Pieterjan Van Leemputten in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Dat het bedrijf in beroep gaat, wijst er volgens Van Leemputten op dat Amazon nog altijd niet begrijpt waar privacy over gaat. "Ze zeggen dat er geen datalek is, maar privacy gaat bijvoorbeeld ook over het inzetten van gegevens van hun consumenten voor andere doeleinden."

GDPR-wetgeving

Sinds de Algemene Verordening Gegevensbescherming (GDPR) in mei 2018 van kracht werd, kunnen privacywaakhonden in Europese landen verregaande maatregelen nemen. Zo kunnen ze boetes uitvaardigen die kunnen oplopen tot 4 procent van de wereldwijde inkomsten van een bedrijf. De grootste boete tot nog toe kwam op het conto van Google dat een boete van 50 miljoen euro moest betalen in Frankrijk.

Hoe komt het dan dat we vooral de laatste jaren zo'n enorme boetes zien? "De GDPR-wetgeving bestaat al drie jaar, maar het duurt wel even voordat zo'n grote klachten onderzocht zijn", klinkt het bij Van Leemputten. "Maar Luxemburg toont hier wel dat ze niet bang zijn om een gigant als Amazon te beboeten. En het gaat om een stevig bedrag dat het bedrijf raakt waar het pijn doet: in de portefeuille."

Amazon heeft zijn Europese hoofdzetel in Luxemburg. Daarom is het de lokale waakhond die de naleving van de GDPR-regelgeving moet handhaven.

Meest gelezen