Antwerpse zelfstandigen tevreden over zomersolden: "Als modestad komen mensen speciaal naar hier"

De zomersolden lopen op hun einde, vandaag en morgen kunnen shoppers nog hun slag slaan. Nico Volckeryck, regiodirecteur Groot-Antwerpen van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) kijkt bij Radio 2 Antwerpen tevreden terug op deze koopjesmaand. “De opkomst in Antwerpen was zeer goed, zeker in vergelijking met vorig jaar wat een rampjaar was. Het lijkt dat de mensen hun schade van vorig jaar proberen in te halen.”

De zelfstandige winkeluitbaters in Antwerpen zijn tevreden met de opkomst tijdens de zomersolden. Handelaars verkochten gemiddeld 10 procent meer dan vorig jaar, sommigen deden het 40 tot 50 procent beter. Dat de cijfers beter zijn was te verwachten, zegt Nico Volckeryck van het NSZ. “We zien dat meer mensen hun inkopen durven te doen. Er is een lange tijd niets meer verkocht geweest. Er waren ook niet veel redenen om je op te kleden. De horeca was gesloten, culturele evenementen konden niet doorgaan en op reis gingen we ook niet. We hebben ingehaald wat we vorig jaar hebben verloren.”

Antwerpen modestad

In vergelijking met een normaal verkoopjaar heeft ruim de helft van de zelfstandige handelaars minder verkocht, dat blijkt uit een bevraging van Mode Unie en UNIZO. “Antwerpen is daarin de uitzondering”, vertelt Volckeryck. “Wij hebben de bekendheid als modestad en veel mensen komen dan ook speciaal naar hier om te winkelen. Dat is in het verleden ook altijd zo geweest.” 

De Nederlandse shoppers komen speciaal naar Antwerpen voor de solden. Dat hebben we wel gemerkt in de omzetten.

Nico Volckeryck, regiodirecteur Groot-Antwerpen NSZ

Ook de toeristen vonden hun weg opnieuw naar Antwerpen. “De Nederlandse shoppers komen speciaal naar Antwerpen voor de solden, omdat het hier nog echt een activiteit is. En dat hebben we wel gemerkt in de omzetten”, aldus Volckeryck.  

Opnieuw optimisme

“Er is terug optimisme onder de handelaars”, gaat Volckeryck verder. “Maar om te bekomen van de zware klap die de modesector vorig jaar heeft gekregen, dat zal nog wel even duren. De verliezen die de winkels vorig jaar hebben geleden worden nog niet gecompenseerd door de verkoop van afgelopen maand.”

Morgen is het de laatste soldendag. “Dat gaat een knaller worden omdat veel mensen nog willen profiteren van de laatste koopjes. Waarschijnlijk kan je in augustus ook nog wel artikelen aan een soldenprijsje kopen. De oude collecties moeten natuurlijk nog de deur uit”, aldus Volckeryck. 

Meest gelezen