"Dankzij "The princess diaries" was ik plots wereld- en wereldberoemd… bij 6-jarigen welteverstaan!"

Intussen heeft ze een Oscar, een Golden Globe, een BAFTA, een Primetime Emmy Award en verschillende Teen Choice Awards in haar prijzenkast staan, maar 20 jaar geleden moest de filmcarrière van Anne Hathaway nog beginnen. En dat deed ze met verve in het kassucces "The princess diaries", inclusief weelderige pruik en nep-wenkbrauwen. Als de onhandige Mia Thermopolis werkte Hathaway vooral op de lachspieren, tot ongenoegen van haar grootmoeder (rol van Julie Andrews), koningin van het Europese land Genovia die haar een spoedcursus om prinses te worden, moet geven. Maar het succes van de film had ook zo zijn nadelen, zo zou Hathaway later toegeven.

"The princess diaries" ging op 29 juli 2001 in wereldpremière in de VS. De hoofdrollen waren weggelegd voor de toen 18-jarige Anne Hathaway en  voor Julie Andrews, wereldberoemd dankzij "Mary Poppins" en "The sound of music". Regisseur van dienst was Garry Marshall, bekend van "Pretty woman" (Marshall omschreef "The princess diaries" ooit als "Pretty woman" voor tieners, red). Volgens Hathaway koos Marshall voor haar omwille van haar eigen onhandigheid tijdens de auditie ("Ik was zo nerveus dat ik letterlijk van mijn stoel viel.")

Producer van de film was niemand minder dan Whitney Houston, die tijdens de opnames met een taart kwam aandraven om Garry Marshalls verjaardag te vieren. In de film was muziek te horen van onder meer Steps, Aaron Carter, Backstreet Boys en Hanson. Julie Andrews omschreef de film in 2001 bij de première als volgt: "De film heeft iets van "Pygmalion", iets van "Assepoester", iets van "Het lelijke eendje". De film mag dan van verschillende verhalen iets hebben, het geheel werkt wel!"

Anne Hathaway: "Toen ik het script voor het eerst te lezen kreeg, wist ik dat het goed zat. Ik raakte het nog maar aan, en het gaf al vonken. Met Julie Andrews dan nog. Het was moeilijk om me op het script te blijven focussen. Toen ik daarbij ook nog eens Garry Marshall kon ontmoeten, ging ik helemaal uit mijn dak. "Pretty woman" was mijn favorietste film toen ik nog een tiener was. En dan staat plots de regisseur ervan voor mijn neus. Gekker kan niet. Oh mijn God, en dan had hij ook nog eens in "Soapdish", een andere film waarvan ik zo hou, meegespeeld.” (People, januari 2019)

"Met die pruik en wenkbrauwen voelde ik me zo alleen op de wereld. Toen ik in die vermomming een boekhandel bezocht, kwam er een ordinair ogende, vreemde kerel op me af en vroeg me of ik naar zijn poëzievoordracht wilde komen. "Eh, nee, dankjewel", was het enige wat ik kon uitbrengen." (BBC, september 2014)

"Iedere dag naar de opnames gaan en daar Julie Andrews ook iedere dag een knuffel kunnen geven. Magischer kon in mijn ogen niet. En dan werd de film ook nog door het publiek goed ontvangen. Wat al even magisch was. Een droom die uitkwam. Plots was ik wereld- en wereldberoemd. Bij 6-jarigen welteverstaan." (People)

Een van de grappigste scènes in de film bleek uiteindelijk een blooper te zijn, die niet in het script stond. Anne Hathaway: "Tijdens de opnames in San Francisco, waar het natuurlijk regende, moesten we, voor het donker werd, nog snel een opname die op een tribune plaatsvond beëindigen. Ik moest, op aanraden van Garry, op en neer wandelen op die tribune, die men zo goed mogelijk had droog geveegd. Op die tribune moest ik afwisselen met Heather (Matarazzo, die Mia’s beste vriendin Lily in de film speelde, red). Maar die ging op een gegeven moment zo snel - Heather heeft nogal veel energie -, dat ik mijn tempo ook verhoogde, ik uitgleed en viel. Ik moest er hard om lachen, maar ging toch door met de scène. Plots zitten die beelden dan 6 maanden later in de filmtrailer: Garry had die scène behouden, omdat hij die zo charmant vond." (ABC, mei 2020)

Heather Matarazzo: "Nadat Anne gevallen was, vroeg ik aan haar of alles oké was. Ze zei "Yeah" en we gingen gewoon verder met de scène. Het bewees nogmaals wat voor persoon ze is, niet alleen professioneel, maar ook op persoonlijk vlak. Zo is Anne nu eenmaal: je valt, je lacht en je doet voort!" (Hello Giggles, juli 2016)

Anne Hathaway: ""The princess diaries" was op zoveel vlakken 'cool' om mee te maken, want ik kon me geen betere eerste filmrol voorstellen. Maar tegelijkertijd bleek het succes moeilijk om dragen. Plots was het moeilijk om serieus genomen te worden voor andere rollen dan die van prinses." (Huffington Post, september 2015)

"Na "The prinses diaries" kreeg ik de stempel van 'good girl' opgeplakt, wat met zich meebracht dat de 8 jaren die volgden ik voor iedere rol die anders was moest vechten. Maar uiteindelijk vond ik dat vechten wel leuk. Want eens je dan een rol vast hebt, voel je je triomfantelijk: "Het is me gelukt!" Met dank aan mijn eigen capaciteiten, en niet als gevolg van het aantal volgers op Twitter die ik heb. Dat voelt erg goed aan." (Glamour, januari 2013)

"Na dat succes wilde ik meespelen in een drama. Maar men wilde me zelfs niet uitnodigen voor een auditie. Omdat ik zogezegd een prinses gespeeld had. Daarom dachten ze dat ik geen andere rol zou aankunnen. Toen begon ik zenuwachtig te worden. Hoe kan ik de rol die mijn doorbraak betekende blijven omarmen, terwijl die mijn droom om als actrice die verschillende rollen aankan, plots dwarsboomt? Dat maakte het allemaal wat moeilijk voor mij, waardoor ik wel met beide voeten op de grond bleef. Maar nu heb ik vrede met "The princess diaries"." (People)

Meest gelezen