De A7 in de buurt van Lyon, vandaag.
AFP or licensors

Druk vakantieweekend op de Europese autowegen: meer dan 1.000 kilometer file in Frankrijk 

Het is een “zwarte zaterdag” voor het verkeer op de autowegen in Frankrijk. En ook elders in Europa gaat het traag. Veel mensen rijden naar Italië dit jaar en aan de grensovergangen is het bijzonder druk, met uren aanschuiven tot gevolg.

Sta je zelf aan te schuiven op weg naar je vakantiebestemming? Wij vernemen het graag. Stuur je foto's en video's door naar oproep@vrtnws.be.

Heel veel mensen zijn vandaag onderweg van of naar hun vakantiebestemming, zo ziet mobiliteitsorganisatie VAB. Zeker wie terugrijdt naar België zal rekening moeten houden met lange wachttijden. 

Bekijk hieronder het verslag uit “Het journaal 13u” (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Gisteren was het al een oranje dag in Frankrijk, zegt Joni Junes van de Vlaamse Automobilistenbond VAB. Tussen Luxemburg, Lyon en Spanje was het urenlang aanschuiven, net als tussen Parijs en Bordeaux. Ook in het zuiden van Duitsland, waar de schoolvakantie begonnen is, was het heel druk aan de grensovergangen met Oostenrijk of Zwitserland. 

1.092 kilometer

Vandaag is aangekondigd als “dé zwarte zaterdag van deze zomervakantie". En terecht, zo lijkt het, de filepiek lag rond 12 uur op 1.092 kilometer file in Frankrijk. 

De files naar het zuiden zijn intussen aan het afnemen. Het lijkt er dan ook niet op dat het filerecord zal worden verbroken. Dat bedraagt 1.142 kilometer file en dateert van 10 juli dit jaar. Het cijfer van vandaag is wel een pak meer dan het drukste moment op zaterdag 1 augustus 2020. Toen stond 782 kilometer file in Frankrijk.

Het is wel aanschuiven op de traditionele knelpunten. De drukste route is via Lyon richting de Spaanse grens. Op een bepaald moment was de reistijd met 7,5 uur verlengd, dat is intussen gedaald tot ruim 2,5 uur, volgens VAB. Het terugkerende verkeer moet op alle routes nog rekening houden met 2 tot 3 uur extra reistijd, zegt VAB.

Reken daarnaast op controles en dus wachttijden aan grensovergangen tussen Oostenrijk en Slovenië. Ook aan de Karawankentunnel en in de Gothardtunnel tussen Zwitserland en Italië moet je rekenen op lange files.

Joni Junes gaf in "De ochtend" op Radio 1 nog een update over toestand van de vakantiefiles:

De druktebarometer van VAB voor dit weekend kun je hier raadplegen. "Probeer, als het kan, best na de middag te vertrekken", zegt Junes. "De files zullen oplossen tegen 16 à 17 uur. Of vertrek morgen, dan is het een oranje dag: er worden ook files verwacht, maar veel minder dan vandaag."

Let op je banden

VAB merkt dat de meest voorkomende oproep over autopech gaat over lekke banden. "Dat komt doordat veel minder wagens tegenwoordig beschikken over een reservewiel. In België heb je bovendien veel bedrijfswagens met speciale bandenmaten, waarvoor we moeilijk een reservewiel vinden."

Dus vóór je vertrekt: check je bandenspanning en de staat van je banden en ga nog eens na of je een reservewiel (of een alternatief) voor handen hebt.

Minder flexibel

De files zijn een jaarlijks terugkerend fenomeen. Maar dit jaar stelt het zich mogelijk nog scherper, door de coronasituatie in Europa. "Veel mensen hebben een vakantiehuisje gehuurd, om in eigen bubbel te blijven", legt Junes uit. "Dan is de flexibiliteit wat minder dan als je bijvoorbeeld een hotel boekt. Dit jaar zijn mensen meer gebonden aan die weken en moeten ze echt in dat weekend vertrekken." 

"We zien dit jaar ook dat veel jongeren met de wagen vertrekken, in plaats van met het vliegtuig. Zij doen dat voor de eerste keer en zijn dus ook minder goed voorbereid."

Meest gelezen