De noodtoestand houdt onder meer in dat bars en restaurants maar gedurende een beperkte tijd mogen openen.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Japanse regering verlengt noodtoestand in Tokio, voortaan ook in 4 andere regio's van kracht

De Japanse regering heeft de noodtoestand in de hoofdstad Tokio, waar de Olympische Spelen plaatsvinden, verlengd tot eind augustus. Bovendien is hij voortaan ook in 4 andere regio's van kracht. Het aantal nieuwe besmettingen blijft sterk toenemen in Japan. Ook hier is de besmettelijkere deltavariant de boosdoener. Maar de Japanse regering wijst ook op de laksere houding van de bevolking.

De noodtoestand was al van kracht in Tokio en op het eiland Okinawa, tot 22 augustus. Die wordt nu verlengd tot eind augustus. Dat  betekent dat de noodtoestand ook nog van kracht zal zijn tijdens de Paralympische Spelen, die op 24 augustus beginnen. Ook die zullen dan mogelijk zonder publiek moeten plaatsvinden.

Ook in 4 andere gebieden wordt de noodtoestand ingevoerd: in Kanagawa, Saitama en Chiba (alle in de ruime omgeving van Tokio) en in de stad Osaka, meer naar het westen. Ook hier tot eind augustus.

De noodtoestand houdt in Japan onder meer in dat restaurants en cafés maar een beperkte tijd mogen openen en dat het er in theorie verboden is om alcohol te verkopen. Maar in de praktijk worden die regels niet goed nageleefd. De Japanse premier Yoshihide Suga kondigde aan dat er daarom strengere controles zullen komen.

In nog 5 andere regio's worden minder strenge regels ingevoerd, onder meer in Kyoto.

De regering besliste om de noodtoestand te verlengen en uit te breiden omdat het aantal nieuwe besmettingen in Japan fors blijft toenemen. In Tokio is het aantal nieuwe besmettingen in een week tijd verdubbeld. De Japanse hoofdstad noteerde gisteren ook een nieuw record (3.865 nieuwe besmettingen per dag), terwijl het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen op nationaal niveau voor het eerst boven de 10.000 is gestegen.

Ook in Japan is de boosdoener de deltavariant (de variant die het eerst in India werd vastgesteld). In Tokio is die variant verantwoordelijk voor meer dan de helft van de besmettingen.

"Niets te maken met Spelen"

Volgens de overheid heeft de forse toename niets te maken met de Olympische Spelen, maar is die een gevolg van het gedrag van de Japanse bevolking en bedrijven, die zich niet aan de regels houden. Premier Yoshihide Suga riep de bevolking wel op om de Olympische Spelen en de daaropvolgende Paralympische Spelen van thuis te volgen.

De organisatie van de Olympische Spelen maakte vandaag evenwel bekend dat opnieuw 27 mensen die gelinkt zijn aan de Spelen besmet zijn geraakt, onder wie 3 atleten. Het gaat om het hoogste aantal tot nu toe. 

Premier Suga waarschuwde nog dat het zorgsysteem in zijn land dreigt in te storten als de besmettingen zo blijven stijgen. "De infectie verspreidt zich aan een ongeziene snelheid." Volgens de premier is dat vooral in groot-Tokio en onder de jongeren het geval.

Straatbeeld in Tokio.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen