Boumediene Belbachir

Limburgse musea tevreden over bezoekers ondanks of dankzij natte julimaand

De musea profiteren mee van het toegenomen binnenlands toerisme. Dat blijkt uit de bezoekerscijfers van de maand juli die we opvroegen. In het modemuseum spelen ze ook in op de sportactualiteit en dat heeft in deze olympische zomer duidelijk gewerkt.

Het modemuseum in Hasselt noteert een kwart meer bezoekers dan in juli vorig jaar. De expo activewear, over de relatie tussen sport en mode, speelt in op de sportactualiteit en dat helpt zegt directeur Karolien de Clippel: “De expo werd samen met Elodie Ouédraogo en Olivia Borlée gemaakt en trekt een heel divers publiek, ook mensen die anders minder snel zouden langskomen en meer jongeren. De relatie sport en fashion is ook heel actueel, door de olympische spelen, maar ook door de discussies over wat atleten mogen of moeten dragen tijdens het sporten, denk maar aan de Noorse beachvolleymeisjes die geen langere shorts mochten dragen.”

Een dunne lijn

Maar de hogere bezoekersaantallen zouden ook een banalere verklaring kunnen hebben: het weer. “Dat speelt zeker mee, maar uit ervaring weten we, het is een dunne lijn. Bij wat minder goed weer trekken we in de musea meer volk. Een beetje grijs, kans op een buitje, dan zoeken mensen vaker naar een binnenactiviteit. Maar als het echt slecht weer is, zoals in de eerste helft van juli, dan komt er niemand buiten, en is het ook erg stil in onze zalen,” zegt De Clippel.

In Hasselt heb je ook nog het Stadsmus en het Jenevermuseum. Ook daar blikken ze tevreden terug. In het jenevermuseum is er op dit moment ‘pinball mania’ een tentoonstelling over de geschiedenis van flipperkasten. Je kan er zelf op spelen en dat tot grote tevredenheid van de bezoekers.  Ook het zoekspel 'De jenevermoord' dat onlangs gelanceerd is valt erg in de smaak.

Oog in oog

De expo Oog in oog met de Romeinen in het Gallo-Romeins museum in Tongeren is nog zo’n succesverhaal. 10 000 bezoekers in de maand juli en de enkele nog resterende dagen zijn uitverkocht. Het Gallo-Romeins museum verruimde de openingsuren om zo veel mogelijk mensen toch een coronaveilige museumervaring te kunnen aanbieden.

Ook het mijnmuseum in Beringen en C-Mine expeditie in Genk noteerden hogere bezoekersijfers.  Die bezoekers komen in onze musea trouwens meestal uit heel Vlaanderen. In verschillende musea merken ze wel een terugval van het aantal Nederlanders. Dat heeft dan weer alles te maken met corona, maar de stijging in het binnenlands toerisme maakt dat goed.

 

Meest gelezen