AFP or licensors

Bosbranden in Siberië lopen verder uit de hand, brandweer kan het vuur lang niet meer de baas

Na een heel warme en droge junimaand woeden er grote bosbranden in het noordoosten van Siberië, voor het derde opeenvolgende jaar. Brandweerteams en vrijwilligers komen handen en materiaal te kort en kunnen de branden niet de baas. "55 procent van de branden kunnen we gewoon niet bestrijden." Intussen waarschuwen wetenschappers ervoor dat deze nieuwe ecologische ramp wereldwijd gevolgen zal hebben. 

Terwijl België een kwakkelzomer beleeft en kampt met wateroverlast, is het in  andere delen van de wereld heel warm en droog, wat dan weer tot massale bosbranden leidt. Onder meer Californië, Turkije en Sardinië worden (of werden al) getroffen door grote bosbranden, en ook het noordoosten van Siberië is weer aan de beurt, voor het derde jaar op rij al. 

De regio van Jakoetsk lijkt het ergst getroffen. Jakoetsk, de hoofdstad van de autonome republiek Jakoetië, ligt in het noordoosten van Siberië, op zowat 5.000 kilometer van Moskou. Jakoetsk wordt ook wel eens 'de koudste stad van de wereld' genoemd. Maar dat is momenteel wel anders: de regio beleeft de warmste en droogste zomer in ruim 100 jaar, melden lokale autoriteiten, met temperaturen tot 38 graden Celsius. 

Al sinds 18 juli wordt inwoners aangeraden om binnen te blijven en ramen gesloten te houden. Het vliegveld van Jakoetsk, een stad van 280.000 mensen, is afgesloten. Grote delen van de taiga, de naaldwouden, staan er in brand in moerasgebied. Bovendien verspreiden de branden een dikke rook met giftige dampen.

Videospeler inladen...

"Overal rondom ons woeden bosbranden", zegt een bewoner van een klein dorp. "Er is gigantisch veel rook en vuur. We kunnen amper ademen. We willen onze kinderen beschermen, maar weten niet goed hoe." 

In een tweet toonde de WMO, de Internationale Meteorologische Organisatie, de omvang van de giftige wolk van koolstofmonoxide veroorzaakt door de branden. Die reikt nu tot aan de poolcirkel. 

Bosbranden komen wel vaker voor in de uitgestrekte taiga, maar de omvang en de schaal zijn opnieuw bijzonder groot. Bovendien duurt het seizoen van de bosbranden nog een maand. 

Siberië kampte ook de voorbije twee jaar al met grote bosbranden. Ook toen werden op verschillende plaatsen al temperatuursrecords opgetekend. Het noordelijke gebied is bijzonder gevoelig voor klimaatverandering.  (lees door onder de foto)

AFP or licensors

Een groot deel van België

In Rusland hebben tien regio's de noodtoestand uitgeroepen door de bosbranden. De cijfers die circuleren verschillen, maar de voorbije weken en dagen zou er in de verschillende regio's samen al minstens 1,88 miljoen hectare in rook zijn opgegaan. Dat is bijna 20.000 vierkante kilometer, of ongeveer twee derde van België.  

De brandweer komt handen en materiaal te kort om het vuur te bestrijden. De zware rook maakt het bovendien extra moeilijk voor brandweermannen en vrijwilligers om de vlammen te bestrijden. Er zijn meer dan 5.000 mensen ingezet en verschillende blusvliegtuigen. 

De brandweerdiensten die voorzien zijn voor de bosbranden, kunnen het vuur al enkele seizoenen op rij gewoon niet meer de baas. 

Volgens het overkoepelende agentschap dat de bosbranden opvolgt wordt 55 procent van de branden daarom gewoonweg niet bestreden. Hier en daar komt het Russische leger bijspringen, maar dat volstaat dus niet. 

"Dit zal wereldwijd gevolgen hebben"

De bosbranden zijn niet enkel een plaatselijke ecologische ramp: er komt veel opgeslagen CO₂ door vrij, een broeikasgas dat op zijn beurt de klimaatopwarming versterkt. Ook de permafrost, de permanent bevroren ondergrond in delen van noord-Rusland, smelt steeds sneller waardoor versneld CO₂ en methaan vrijkomen. 

"De wereld heeft twee longen: de Amazone in Brazilië en de taiga in Siberië. Op sommige plaatsen brandt alles hier af tot op de bodem. We verliezen een belangrijke bron van zuurstof voor de planeet", zegt ecoloog Aiyl Doeloertsja. Klimaatexperts waarschuwen ervoor dat de Siberische branden een wereldwijd effect zullen hebben op het klimaat. 

De wereld heeft twee longen: de Amazone en de Siberische taiga. We verliezen een belangrijke bron van zuurstof

Russische ecoloog
De stad Jakoetsk is gehuld in een dikke rookwolk (foto 27 juli).
AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen