Ruimtemodule Nauka net voor de koppeling aan het ISS
AFP or licensors

Per ongeluk geactiveerde stuwraketten brengen Internationaal Ruimtestation tijdelijk uit evenwicht

Tijdens het koppelingsproces van een vorige week gelanceerde Russische module is het Internationaal Ruimtestation ISS een tijdlang uit zijn normale positie geraakt. Dat kwam doordat de stuwraketten van de module onverwacht werden geactiveerd. Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is de bemanning van ISS op geen enkel moment in gevaar geweest.

Module Nauka (Russisch voor "wetenschap") was gisteravond om kwart voor zeven succesvol gekoppeld aan het ISS, toen de stuwraketten (zeg maar de motoren) van het ruimtetuig plots ontbrandden. Door dat ongeplande manoeuvre helde het ISS zowat 45 graden uit zijn normale positie. Om het euvel te herstellen, werden de motoren van de Zvezda-module waaraan Nauka was gekoppeld op hun beurt in werking gebracht. Na 47 minuten was het ruimtetuig weer juist georiënteerd.

De lancering van de Nauka op 21 juli:

Videospeler inladen...

De meest verontrustende fase van het incident waren de elf minuten waarin alle communicatie tussen de vluchtleiding en het ruimtestation werd verbroken. Maar de zeven astronauten aan boord van het ISS zijn nooit in gevaar geweest, zo benadrukt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Ze hebben geen schokken gevoeld in het ruimtestation, maar zouden wel kleine deeltjes tijdens de ontbranding hebben zien rondvliegen.

De koppeling van de Russische module aan het ISS waarna het dus even fout liep:

Videospeler inladen...

Ruimtemodule Nauka heeft een turbulente voorgeschiedenis. Het tuig had al in 2007 moeten worden gelanceerd, maar het vertrek naar het ISS werd verscheidene keren uitgesteld, onder meer door technische problemen en slijtage. Uiteindelijk werd dit jaar groen licht gegeven voor de lancering op 21 juli. 

Die verliep succesvol, maar dan dreigde de vlucht toch mis te lopen, doordat communicatieantennes en motoren van de module niet goed functioneerden. Nadat die kwesties waren opgelost, leek het ergste achter de rug. Maar dan kwamen - na de koppeling - de stuwraketten dus weer roet in het eten gooien.

Nieuwe robotarm moet gevaarlijke ruimtewandelingen overbodig maken:

Roscosmos

De Nauka heeft onder meer een robotarm aan boord, die grotendeels door de Nederlandse overheid werd gefinancierd. De European Robotic Arm (ERA) is al zowat 35 (!) jaar in ontwikkeling. Aanvankelijk - in de jaren tachtig - was hij voorbestemd als vracht- en onderhoudskraan voor de Europese ruimteshuttle Hermes (die het nooit verder bracht dan de tekentafel). 

Uiteindelijk werd de ERA een project voor het ISS, maar het zou dus iets van lange adem worden. De ERA is de derde robotarm van ISS, die zal dienen voor maneuvers die nu met gevaarlijke ruimtewandelingen moeten worden uitgevoerd.

Dit is de huidige opstelling van het ISS:

Meest gelezen