Pixabay

Puppy's geboren tijdens lockdown kampen met verlatingsangst: "Ze hebben niet geleerd alleen te blijven"

Nu het normale leven na corona op gang komt en meer mensen weer buitenshuis gaan werken, duiken steeds vaker verhalen op van hondjes met verlatingsangst. Heel wat mensen hebben zich tijdens de lockdown een puppy aangeschaft, omdat ze veel thuis waren. Nu baasjes vaker de deur uitgaan en hondjes een hele dag alleen zijn, levert dat soms problemen op. Maar je kan hondjes stapsgewijs voorbereiden op het alleen blijven, zegt Sarah Scharlaekens, dierengedragstherapeute in Wijnegem.

Het viel op: tijdens de lockdown haalden veel mensen een puppy in huis, voor het sociaal contact of omdat het kon wegens tijd zat. Nu er meer en meer versoepelingen zijn, en we dichter bij een normaal leven komen, worden enkele gevolgen zichtbaar. Hondjes krijgen te maken met verlatingsangst omdat hun baasjes vaker hun kot verlaten. 

"We gaan dat vaker zien, omdat er een verandering in de routine komt nu meer mensen terug buitenshuis gaan werken", zegt dierengedragstherapeute Sara Scharlaekens op Radio 2 Antwerpen. "Puppy's hebben niet geleerd om alleen te blijven. Honden krijgen dan stress en dat is natuurlijk niet goed."

Maar er zijn manieren om dat probleem te voorkomen. "Je kan puppy's in kleine stapjes voorbereiden om alleen te blijven, door met beetjes een nieuwe routine aan te nemen", zegt Scharlaekens. "Baasjes kunnen starten met hun hond alleen te leren blijven op een plek in huis waar het dier zich comfortabel voelt, wanneer de eigenaar nog thuis is, maar gewoon uit het zicht is . Eens dat goed loopt, kan hij het dier wat langer alleen thuis laten."

Beluister hieronder het volledige gesprek.

Het klopt dat veel mensen een puppy gekocht hebben tijdens de lockdown, omdat ze veel tijd hadden, zegt Scharlaekens nog. "Dat is op zich geen probleem, want een puppy zindelijk maken kost wel wat tijd en aandacht."

Te veel aandacht

Wat de therapeute wel opmerkte, is dat dieren vaak te veel aandacht kregen. "Zeker bij puppys' is het belangrijk dat ze niet overprikkeld geraken, en voldoende rust hebben. Vooral bij gezinnen met kinderen die nu heel veel thuis zijn -iets wat in de grote vakantie wel meer voorkomt, niet alleen door corona- en dan een puppy in huis halen, is het belangrijk dat het dier genoeg slaapt en een rustig plekje krijgt in huis."

Meest gelezen