Simon Cowell, bedenker van "The X Factor" en het meest gevreesde jurylid

"It's a no for me": na 17 jaar stopt talentenjacht "The X-Factor", van bedenker en gevreesd jurylid Simon Cowell

Het einde van een televisietijdperk: er komt geen nieuwe reeks meer van de talentenjacht "The X Factor". Het programma liep 17 jaar lang op de Britse televisie. "The X Factor" heeft de carrière van verschillende artiesten gelanceerd, en niet het minst de mediacarrière van bedenker en jurylid Simon Cowell (61): een gewiekste zakenman en talentenjager die zelden een blad voor de mond neemt.

Het Britse commerciële televisienetwerk ITV heeft in een korte mededeling aan The Independent laten weten dat er "momenteel geen nieuwe plannen zijn" voor een nieuwe reeks van "The X Factor". Het laatste seizoen dateert al van 2018. Daarvoor was het programma 15 jaar lang een vaste waarde en een groot kijkcijfersucces op de Britse televisie, waardoor ook tal van buitenlandse versies werden gemaakt. 

Ook in ons land liep "X-Factor" gedurende twee seizoenen op VTM. Het eerste seizoen werd in 2005 gewonnen door zanger Udo, die daarvoor al had meegedaan aan "Idool". Tom Dice die in 2010 België vertegenwoordigde op het Songfestival eindigde tweede in de tweede reeks in 2008.

Udo, de winnaar van de eerste Belgische "X-Factor" (foto: VTM)

De kijkcijfers van het originele Britse programma zijn echter al enkele jaren op hun retour. Het gonsde bovendien al een tijdje van de geruchten dat bedenker Simon Cowell zelf de stekker uit "The X Factor" zou trekken. ITV is hem nu voor door te laten weten dat er geen concrete plannen zijn voor een nieuwe reeks. 

Of "The X-Factor" als format nog een toekomst heeft, ligt wel in handen van Simon Cowell, want als bedenker en maker van het programma beschikt hij over de rechten hierop. Het einde van het programma in het VK betekent ook niet dat er geen buitenlandse versies meer van "The X-Factor" gemaakt kunnen worden. De talentenjacht loopt nog in een tiental landen.

Opvolger van "Pop Idol" en voorloper van "The Voice"

"The X Factor" kwam voor het eerst op de Britse televisie in 2004. Het moest een nog meer succesvolle talentenjacht worden dan voorloper "Pop Idol", in ons land uitgezonden bij VTM als "Idool". Het legde ook de basis voor "The Voice", de talentenjacht bedacht door John de Mol die momenteel erg succesvol is in verschillende landen.

De titel "The X Factor" verwijst naar het haast ondefinieerbare "iets" waarover een artiest moet beschikken om een echte ster te kunnen worden. Het mysterieuze vleugje dat het verschil maakt tussen de grote doorbraak en niet-professionele zangers. De formule voor het programma komt uit de koker van Simon Cowell, eerder jurylid in "Pop Idol" en op dat moment al jaren actief als platenbaas. Een man dus met een neus voor muzikaal talent, die weet hoe de televisiewereld in elkaar zit.

Cowell bedenkt en maakt het programma niet alleen, hij is ook een meer dan opmerkelijk jurylid in zo goed als alle seizoenen van de reeks. De norse Brit wordt zo ook zelf een televisiepersoonlijkheid. Hij werkt momenteel voor ITV aan een nieuw muzikaal spelprogramma, "Walk the line".

Televisiekijkers leren Cowell kennen als het stereotiepe "strenge jurylid" met het hart op de tong. Hij boort kandidaten met de nodige branie de grond in. Zijn harde maar korte analyse wanneer hij een deelnemer maar niets vindt, klinkt: "It's a no for me". Ook zijn medejuryleden neemt hij geregeld op de korrel. Maar als Cowell enthousiast is over iemand op het podium, dan is hij meteen laaiend enthousiast. 

Online circuleren tal van filmpjes met Cowells meest opmerkelijke reacties en uitspraken in al zijn jaren als jurylid in talentenjachten.

Deze artiesten hebben hun carrière te danken aan "The X-Factor"

Maar sommige artiesten blijken dan toch over die veelbesproken "X-factor" te beschikken, en slagen erin om het gelijknamige programma als springplank voor hun muzikale carrière te gebruiken. Zangeres Leona Lewis won in 2006. Er is trouwens een link met Tom Dice, die tweede werd in de Belgische X-Factor. Zijn debuutsingle "Bleeding love" was een cover van Lewis' hit.

Leona Lewis en Tom Dice: allebei succesvol in X-Factor, en allebei doorgebroken met hun versie van hetzelfde "Bleeding love".

Wisten "The X-Factor" ook op hun naam te schrijven: Little Mix en James Arthur. Maar het meest opvallende verhaal is misschien wel dat van One Direction. De vijf groepsleden (Niall Horan, Liam Payne, Harry Styles, Louis Tomlinson en Zayn Malik) deden in 2010 allemaal individueel mee aan "The X-Factor". Als solo-artiest wisten ze geen potten te breken, waarop jurylid Simon Cowell hen voorstelde om als groep verder te gaan in de wedstrijd, met hem als coach. 

En de rest is geschiedenis: One Direction werd pas derde in "The X-Factor", maar brak door en werd een wereldwijde hype, onder de hoede van Cowell. Intussen zijn de wegen van de groepsleden opnieuw uit elkaar gegaan en is vooral Harry Styles erin geslaagd om succesvol solo te gaan.

Met hun debuutsingle "What makes you beautiful" brak One Direction meteen door.

Intussen lukt het solo wel voor Harry Styles, onder meer deze "Watermelon sugar" deed het goed in de hitlijsten.

Meest gelezen