Tentenbouwer Gunther Willems uit Lommel slaakt noodkreet: "Festivalstop is onze doodsteek"

De plotse beslissing dat Pukkelpop niet door kan gaan, betekent voor de Limburgse Groep Willems Tenten een strop rond de nek. Zaakvoerder Gunter Willems zit met de handen in het haar: "En nu? Ik heb helemaal niets meer."

De bedrijfsleider van tentenverhuurbedrijf Toptents en BNL-Concept uit Lommel had liever gehad dat er dit jaar nog niets georganiseerd mocht worden. "Dit zou voor niemand fijn geweest zijn, maar dan was het voor iedereen meteen duidelijk."

Rooskleurige beloften

Sinds het begin van de coronapandemie stond tentenbouwer Gunter Willems zo goed als volledig stil. Toen de regering aanvankelijk aankondigde dat het festivalseizoen deze zomer wel kon doorgaan, had hij kosten noch moeite gespaard. Zo nam hij extra personeel aan en investeerde hij fors in materiaal. Willems rekende erop dat hij zo'n omzet van 5 miljoen euro zou maken. Met grote events als Pukkelpop, Tomorrowland, Dance Valley, Paaspop, en internationaal in Saga Festival Roemenië, Open Air Polen, Boomtown UK, EDC Mexico en Las Vegas had hij helemaal niets te vrezen. Dacht hij.

Toch werd zijn ergste nachtmerrie werkelijkheid toen duidelijk werd dat Pukkelpop toch niet zou doorgaan. In Nederland werd tegelijkertijd een volledige festivalstop aangekondigd. "Twee maanden geleden zag het er rooskleurig uit. Nu maak ik bijna 2 miljoen euro verlies. En nu?"

 "Ik heb een bedrijf dat 1,5 jaar stilgelegen heeft. Ik heb niets meer. Ik hoor overal zeggen: zij krijgen subsidie. En ik?"

Gunter Willems

"Financiële steun nodig"

Willems vraagt de overheid om steun. "Ik heb een bedrijf dat 1,5 jaar stilgelegen heeft, ik maakte nul omzet. Ik heb niets meer. Ik hoor overal zeggen: zij krijgen subsidie, en zij krijgen subsidie. En ik?" Dat Pukkelpop niet doorgaat, is een slag in het gezicht voor Willems. "Maar ik had nog liever gehad dat er dit jaar nog niets georganiseerd mocht worden. Dit zou voor niemand fijn geweest zijn, maar dan was het voor iedereen meteen duidelijk."

De ondernemer maakte dit jaar grote investeringen om het bedrijf opnieuw op te starten. "Dat gaat van personeel zoeken en opnieuw inschrijven. Maar ook voertuigen werden opnieuw ingeschreven, verzekeringen weer aangegaan", vertelt Willems. "Om nog maar te zwijgen over het in orde brengen van al het materiaal. Masten, structuren, zeilen... alles moet gekocht, gecontroleerd en gepoetst worden. Nee, nu stopt het voor ons."

Meest gelezen