Wat met de af te breken huizen in de vallei van de Vesder? "Heropbouwen op zelfde plek geen goede oplossing"

In Pepinster, in de vallei van de Vesder, moeten 50 woningen worden afgebroken na de verwoestende overstromingen van twee weken geleden. Mogelijk zal er elders in de vallei ook nog nodig zijn. Professor Ruimtelijke Planning Guy Vloebergh (Universiteit Antwerpen) denkt niet dat het een goed idee is om die woningen gewoon op dezelfde plaats herop te bouwen. Hij vindt de overstromingsramp een gelegenheid om na te denken over hoe en waar kan worden heropgebouwd in de hele vallei van de Vesder.

"Daarover moet men goed nadenken, want wederopbouw is een heel complex proces", waarschuwt Vloebergh. "Men kan niet gewoon alles zomaar herstellen op dezelfde plaats."

Eigenlijk moet je dit goed analyseren en de wederopbouw zien als een kans voor de toekomst van heel die vallei

Guy Vloebergh (Universiteit Antwerpen)

In veel Ardense valleien is vaak veel gebouwd langs de rivieren: dorpen maar ook infrastructuur en bedrijven.  "Er moet worden nagedacht over het water, de natuur, het milieu, maar ook over huisvesting, economie en grondbeleid", vindt Vloebergh. "Dit is een complexe opgave die zich niet alleen tot de dorpen zelf beperkt, maar tot heel de vallei.

Volgens Vloebergh moet er op twee sporen worden gewerkt bij de wederopbouw. "Uiteraard moet er voor het acute probleem een oplossing op korte termijn komen, in een soort crisisbeheer. Daarnaast is het superbelangrijk om op lange termijn een heel proces op gang te brengen." Vloebergh heeft het hier over een termijn van 10 à 15 jaar.

In mensentaal betekent dit dat er wellicht een soort noodwoningen moeten komen voor wie zijn huis is verloren, terwijl er op lange termijn een structurele oplossing moet komen voor de ruimtelijke planning in heel de vallei. "Eigenlijk moet je dit goed analyseren en de wederopbouw zien als een kans voor de toekomst van heel die vallei, voor heel de maatschappij daar", zegt Guy Vloebergh. Dat daarbij rekening moet worden gehouden met de overstromingsrisico's in de toekomst lijkt nogal evident. 

Guy Vloebergh legt in "De wereld vandaag" uit hoe de wederopbouw best wordt aangepakt.

Is een huis heropbouwen op dezelfde plek dan wel een goed idee? "Het lijkt mij weinig waarschijnlijk dat dit een goede oplossing is", aldus Vloebergh.

Meest gelezen