Archiefbeeld ter illustratie.

Coronablog - Opnieuw meer ziekenhuisopnames, aantal besmettingen daalt wel weer

Voor het eerst in een maand is het gemiddeld aantal coronabesmettingen in ons land gedaald. Belangrijke kanttekening daar: er wordt ook fors minder getest. Het aantal ziekenhuisopnames blijft momenteel wel nog stijgen. Volg hier ook vandaag weer alle updates over de coronacrisis.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

De cijfers: opnieuw meer ziekenhuisopnames, aantal besmettingen daalt voor het eerst in ruim een maand

 • Op donderdag 29 juli (de laatste dag waarvoor cijfers beschikbaar zijn), hadden 7.993.557 mensen in ons land al zeker één prik gekregen. Dat is 83,4 procent van de volwassenen. Als je kijkt naar de totale bevolking, minderjarigen inbegrepen dus, gaat het om 69,4 procent. 6.630.964 van hen zijn volledig gevaccineerd, 71,4 procent van alle volwassenen en 57,6 procent van de totale bevolking.
 • In Vlaanderen zijn 4,1 miljoen mensen volledig gevaccineerd, goed voor 75 procent van de volwassenen. In Wallonië en de Duitstalige gemeenschap gaat het om 69 van de 18-plussers. Brussel hinkt achterop met 54 procent.
 • Van 24 tot en met 30 juli werden elke dag gemiddeld 33 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is 22 procent meer dan de week ervoor.
 • Donderdag meldden de ziekenhuizen 25 opnames (-12 in vergelijking met de dag ervoor). 35 patiënten konden het ziekenhuis verlaten (+1).
 • Donderdag lagen er in totaal 317 covidpatiënten in het ziekenhuis (-1). Op weekbasis is de bezetting wel gestegen met 16 procent.
 • 96 covidpatiënten liggen op intensieve zorg (+3), 45 onder hen hebben beademing nodig (evenveel als woensdag). Het aantal opnames op intensieve zorg is op weekbasis gestegen (+14%). Maar het aantal patiënten dat aan de beademing ligt, is gedaald (-15%).
 • In de week van 22 tot en met 28 juli overleden elke dag gemiddeld 3 personen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is 171 procent meer dan een week eerder (al zeggen die percentages weinig bij zulke lage cijfers). Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land 25.241 overlijdens geregistreerd.
 • Tussen 21 en 27 juli werden per dag gemiddeld 1.418 nieuwe besmettingen bevestigd, dat is weer 4 procent minder dan de week ervoor. Het aantal besmettingen daalt zo voor het eerst sinds 26 juni, ruim een maand dus. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land al 1.124.715 besmettingen geregistreerd.
 • Er wordt ook wel merkelijk minder getest. Tussen 21 en 27 juli werden dagelijks gemiddeld 55.285 tests afgenomen. Dat is 25 procent minder dan de week ervoor.
 • De positiviteitsratio tussen 21 en 27 juli (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) bedroeg 2,9 procent (0,7 procentpunt meer dan vorige week). Dat betekent dat iets minder dan 3 op de 100 van de afgenomen testen positief is. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een ratio boven 5 zorgwekkend, de Europese CDC - het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding - houdt het cijfer van 4 aan.
 • De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel op 1,14. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld meer dan 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 ligt, krimpt de epidemie. Ligt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie.

Je kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdensziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins en het aantal toegediende vaccins vindt u bij de FOD Volksgezondheid en bij Sciensano. Dat zijn federale cijfers, de Vlaamse vaccinatieteller toont hoeveel mensen in Vlaanderen gevaccineerd zijn.

Begin juni besliste de Interministeriële Conferentie (IMC) dat ook 16- en 17-jarigen) gevaccineerd kunnen worden. Begin juli werd diezelfde beslissing ook voor de 12- tot 15-jarigen genomen. Daardoor geeft VRT NWS ook de vaccinatiepercentages voor de volledige bevolking mee.

Wat is de positiviteitsratio en hoe moeten we die interpreteren? Dat kan je hier lezen.

China bezorgd om corona-uitbraak

Bij ons waren er vorige week elke dag gemiddeld 1400 besmettingen, in China zijn dat er in totaal een goede 200 op dit moment. En toch spreken ze daar nu van de zwaarste corona-uitbraak sinds het begin van de epidemie in de stad Wuhan. De besmettingen duiken vooral op in de stad Nanjing. Maar voor de Chinese autoriteiten is het verontrustend dat er ook gevallen opduiken in andere provincies. 

Bekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Boer zoekt bier: Covid Safe Ticket op grootste testevenement tot nu toe

De pass sanitaire, de Franse covidpas die mensen binnenkort op zak moeten hebben om op restaurant te gaan of de trein te nemen, hebben wij in België niet. Wél wordt het Covid Safe Ticket vanaf 13 augustus bij ons verplicht op grote evenementen. Met zo'n pas toon je aan dat je gevaccineerd bent tegen het coronavirus, een negatieve test hebt of recent genezen bent. 

Vandaag werd het systeem ook al eens getest op "Boer zoekt bier" in Diepenbeek in Limburg. Met 3.000 festivalgangers was dat het grootste testevenement tot nog toe.

Bekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Zwangere vrouwen in Engeland aangemoedigd zich te laten vaccineren wegens deltavariant

De Engelse hoofdverloskundige Jacqueline Dunkley-Bent dringt er bij haar collega's op aan om meer zwangere vrouwen aan te moedigen tot vaccinatie tegen het coronavirus. Momenteel laten heel wat zwangere vrouwen zich niet vaccineren, maar uit een onderzoek van de universiteit van Oxford is onlangs gebleken dat zij ergere symptomen kunnen krijgen wanneer ze geconfronteerd worden met de deltavariant van het virus.

"Het COVID-19-vaccin kan u, uw baby en uw dierbaren veilig en uit het ziekenhuis houden", zo staat in de open brief van Dunkley-Bent, het hoofd van de dienst verloskunde bij de nationale gezondheidsdienst (NHS). Ze vraagt aan zwangere vrouwen om stappen te ondernemen "om zichzelf en hun baby's te beschermen".

Uit een studie van de universiteit van Oxford was vorige week gebleken dat 99 procent van de zwangere vrouwen die met het virus in het ziekenhuis wordt opgenomen, niet gevaccineerd is. Tien procent van de gehospitaliseerde zwangere vrouwen heeft intensieve zorg nodig.

"Het is zeer goed nieuws dat zo weinig gevaccineerde zwangere vrouwen in het ziekenhuis zijn opgenomen met COVID-19", zegt  professor Marian Knight, die het onderzoek leidde. "Maar het is zeer verontrustend dat het aantal ziekenhuisopnames van zwangere vrouwen met COVID-19 toeneemt en dat zij ernstiger getroffen lijken te worden door de deltavariant."

Om de vaccinatiegraad ook bij de rest van de bevolking op te voeren, worden in de Engelse regio's intussen ook 'pop-up' priklocaties opgezet. Zo kunnen voorbijgangers en toeschouwers zich onder meer laten inenten bij een tent vol jongleurs en acrobaten van Circus Extreme in Halifax. 

Ook festivalbezoekers hoeven soms niet ver te lopen om zich te laten prikken. Er wordt een vaccinatielocatie gevestigd in een bus bij het Summer of Love Festival in Londen. Sportliefhebbers kunnen zich voor een inenting melden bij het stadion van Burnley FC in Lancashire. 

In Engeland heeft ongeveer 87 procent van de volwassenen minstens één prik gehad, maar de jonge volwassenen blijven achter. Bijna een derde van de Engelsen in de leeftijdsgroep 18-29 is nog helemaal niet gevaccineerd.

Derde zaterdag op rij protest tegen coronapas in Frankrijk: gele hesjes onder nieuwe gedaante?

Voor de derde zaterdag op rij komen de Fransen in tientallen steden op straat, uit protest tegen de 'pass sanitaire', de Franse versie van de coronapas dus. Het gebruik wordt vanaf 9 augustus nog uitgebreid, wie op café op restaurant wil gaan zal dan ook zo'n pas moeten tonen. Ook het debat in het parlement verliep woelig. Moet president Emmanuel Macron op negen maanden voor de presidentsverkiezingen vrezen voor nieuw massaal straatprotest? 

Lees meer in dit artikel:

Voka: "Werkgevers willen weten of werknemers gevaccineerd zijn"

Heel wat bedrijven willen graag weten of hun werknemers gevaccineerd zijn tegen het coronavirus, of niet. Dat zegt de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka, die nogmaals een oproep doet om bedrijven toegang te geven tot de vaccinatiegegevens van hun werknemers. Dat schrijft het Nieuwsblad, nadat VRT NWS eerder deze weet de juridische discussie daarover in de kijker zette. Herlees dat artikel hier:

Medische gegevens van werknemers opvragen is verboden. Maar bedrijven zijn bezorgd over nieuwe besmettingen op de werkvloer, zegt Martine Taeymans van Voka. “Het is de plicht van de bedrijven om elke collega of klant te beschermen op de werkvloer. En dan is het een beetje gek dat we niet mogen vragen dat werknemers zich laten vaccineren, dat we niet mogen weten of een werknemer al gevaccineerd is, terwijl we wel die verantwoordelijkheid dragen.”

Meer mensen laten zich vaccineren in VS "uit angst voor deltavariant"

Het aantal Amerikanen dat zich laat inenten tegen het coronavirus zit flink in de lift. Volgens de krant The Washington Post bericht hebben gisteren 856.000 mensen zich laten vaccineren, het hoogste aantal sinds 3 juli. Vooral zuidelijke staten waar veel nieuwe besmettingen worden gemeld, zoals Louisiana en Arkansas, noteren een flinke toename van het aantal mensen dat zich laat vaccineren.

De krant legt een verband met de zorgen over de snelle verspreiding van de deltavariant. Arkansas zag het aantal vaccinaties stijgen van gemiddeld 27.000 per week naar 70.000 per week. "We moesten meer vaccins regelen. Voor de eerste keer in 2,5 maand plaatsen we weer een grote bestelling", zei het hoofd van de vaccinatiecampagne in de staat tegen de krant. "Mensen zijn bang."

In sommige delen van het land heeft pas 20 tot 30 procent van de mensen zich laten inenten

In de VS heeft inmiddels zo'n 67 procent van de mensen van 12 jaar of ouder minstens één prik gehad. 57,7 procent geldt als volledig gevaccineerd. Wel zijn er grote regionale verschillen. In sommige delen van het land heeft pas 20 tot 30 procent van de mensen zich laten inenten.

Amerikanen die deze week in de rij stonden om zich te laten inenten, hadden daar uiteenlopende redenen voor. Sommige mensen zeiden dat ze voldoende gerustgesteld zijn nu miljoenen landgenoten zijn gevaccineerd. Anderen zeiden dat ze bang zijn om ouders of grootouders te besmetten of vrezen voor hun baan als ze zich niet laten inenten.

Grote zorgen over deltavariant in VS, meer mensen laten zich vaccineren

Het aantal Amerikanen dat zich laat inenten tegen het coronavirus zit flink in de lift. Volgens de krant The Washington Post bericht hebben vrijdag 856.000 mensen zich laten vaccineren, het hoogste aantal sinds 3 juli. Vooral zuidelijke staten waar veel nieuwe besmettingen worden gemeld, zoals Louisiana en Arkansas, noteren een flinke toename van het aantal mensen dat zich laat vaccineren.

De krant legt een verband met de zorgen over de snelle verspreiding van de deltavariant. Arkansas zag het aantal vaccinaties stijgen van gemiddeld 27.000 per week naar 70.000 per week. "We moesten meer vaccins regelen. Voor de eerste keer in 2,5 maand plaatsen we weer een grote bestelling", zei het hoofd van de vaccinatiecampagne in de staat tegen de krant. "Mensen zijn bang."

In de VS heeft inmiddels zo'n 67 procent van de mensen van 12 jaar of ouder minstens één prik gehad. 57,7 procent geldt als volledig gevaccineerd. Wel zijn er grote regionale verschillen. In sommige delen van het land heeft pas 20 tot 30 procent van de mensen zich laten inenten.

Amerikanen die deze week in de rij stonden om zich te laten inenten, hadden daar uiteenlopende redenen voor. Sommige mensen zeiden dat ze voldoende gerustgesteld zijn nu miljoenen landgenoten zijn gevaccineerd. Anderen zeiden dat ze bang zijn om ouders of grootouders te besmetten of vrezen voor hun baan als ze zich niet laten inenten.

Dat de vaccinatiecampagne op sommige plaatsen stroef verloopt, ligt ook politiek gevoelig. Gouverneur Gavin Newsom van Californië, zelf een Democraat, haalde onlangs uit naar prominente conservatieven die volgens hem misleidende informatie over vaccins verspreiden en daarmee twijfel zaaien. Hij noemde onder meer presentator Tucker Carlson en de Republikeinse parlementariër Marjorie Taylor Greene.

Greene sloeg terug op Twitter en zei dat inwoners van Californië het beu zijn om in de "communistische dictatuur" van Newson te leven. Ook haalde ze uit naar het coronabeleid van de Democraat.

Andere prominente Republikeinen moedigen mensen wel aan om zich te laten vaccineren. De gezaghebbende senator Mitch McConnell zei dat mensen zich zo snel mogelijk moeten laten prikken en voert daar ook op de radio campagne voor. Hij laat spotjes uitzenden door radiostations in zijn thuisstaat Kentucky.

Nog twee gebieden in China melden uitbraken van COVID-19

China's ergste uitbraak van coronabesmettingen in maanden heeft zich naar twee andere delen van het land verspreid, zo meldden lokale gezondheidsautoriteiten zaterdag. Het gaat om 55 nieuwe besmettingen in de provincie Fujian en de regio Chongqing, waar 31 miljoen mensen wonen. Eerder werden in vier andere provincies en in hoofdstad Peking al uitbraken van de deltavariant gemeld.

Het land neemt geen halve maatregelen om de uitbraken in de kiem te smoren. In Nanjing, waar sinds 20 juli meer dan 200 besmettingen zijn vastgesteld, zijn alle toeristische attracties en culturele locaties zaterdag gesloten. Bovendien heeft de stad in de afgelopen week alle 9,2 miljoen inwoners twee keer getest.

In de provincie Jiangsu zitten honderdduizenden mensen in lockdown. De 1,5 miljoen inwoners van toeristenstad Zhangjiajie, in de provincie Hunan, zijn sinds gisteren in lockdown nadat duidelijk was geworden dat enkele besmette personen een theatervoorstelling hadden bijgewoond. In het Changping-district van Peking, waar twee lokaal overgedragen besmettingen zijn vastgesteld, gingen donderdag 41.000 mensen in lockdown. Het gaat om de eerste besmettingen in de hoofdstad in zes maanden.

China heeft sinds de uitbraak van de coronapandemie officieel  92.930 besmettingen en 4.636 doden geregistreerd. Volgens de Nationale Gezondheidscommissie zijn tot nu toe in het hele land meer dan 1,6 miljard vaccinaties toegediend. China streeft ernaar dat 80 procent van de bevolking tegen het einde van het jaar volledig is gevaccineerd.

Bekijk hieronder het verslag uit “Het journaal 13u”:

Videospeler inladen...

Overleeft massatoerisme de coronacrisis?

Wat met het massatoerisme na corona? En is het wel een goed idee om dat in stand te blijven houden? "Terzake" vroeg het zich af en trok naar Brugge, Amsterdam en Venetië:

Videospeler inladen...

Meest gelezen