Hevige bosbranden in Turkije: "Een van de engste dingen die ik ooit gezien heb"

In Turkije woeden nog altijd een aantal bosbranden. Vijf provincies zijn tot rampgebied uitgeroepen. Honderden mensen zijn geëvacueerd, minstens zes mensen zijn omgekomen. Vlaming Xander Pauwels is in Fethiye, gelegen tussen de toeristische trekpleisters Antalya en Marmaris. Daar brak gisteren een zware bosbrand uit. "Er was veel paniek op straat", zegt hij aan VRT NWS.

Pauwels is een weekje in Turkije om de familie van zijn vriend te bezoeken. "Nog geen half uur nadat we hoorden dat Fethiye ook een rode zone was (met gevaar voor natuurbranden, red.), zagen we dat de hele berg voor het huis van mijn vriend in brand stond. Dat was op nog geen vier kilometer afstand. Ik ben nog nooit verstijfd van angst, maar toen was het wel even schrikken."

"We hebben dan onze koffers gepakt en zijn met acht in een auto voor vijf personen moeten stappen. Ik ben naar mijn ouders gegaan die hier op hotel zitten aan de zee. Mijn vriend is met zijn familie doorgereden naar een veilige plek."

Het was hier extreem warm de afgelopen dagen.

Xander Pauwels, getuige van bosbrand in Fethiye

"Er was veel paniek op straat. Mensen stonden langs de weg met hun kinderen, huisdieren en koffers te liften, omdat ze zelf geen auto hebben. Dat vond ik het meest choquerend. De supermarkt is geplunderd voor water en eten. Iedereen begon aan zichzelf te denken."

"Het was hier extreem warm de afgelopen dagen. De weerapp op mijn gsm gaf vandaag 40 graden aan en een thermometer in de zon klom tot 44 graden." De brand in Fethiye is ondertussen onder controle. Pauwels vertrekt morgen weer naar huis en hoopt dat zijn vlucht zal doorgaan. "Ook in de buurt van de luchthaven zijn er branden."

Hieronder ziet u een satellietbeeld van 29 juli boven de Oymapinar Dam, in de buurt van Manavgat. Klik op de beelden om de volledige reactie te bekijken van onze landgenoot in Turkije.

Videospeler inladen...

"Heel dreigend"

Onze Turkije-correspondente Mitra Nazar is ook in de buurt van Marmaris, dat gelegen is in een regio die zwaar getroffen is door de bosbranden. "We zijn intussen naar veilig gebied verhuisd, maar ook vanmorgen zijn we wakker geworden met een sterke geur van vuur. Het brandt nog steeds hier in de bossen en de bergen."

De zware bosbranden eisten al minstens 6 levens, honderden mensen zijn geëvacueerd. Twee dagen geleden was het vuur op alle plekken op zijn hoogtepunt, met maar liefst 63 brandhaarden. Toen zijn toeristen en bewoners geëvacueerd, soms zelfs met bootjes over zee. Ook gisteravond zijn in de regio nog mensen weggehaald, weet Nazar. 

"Er ontstaan ook steeds nieuwe brandhaarden op verschillende plekken. Gisteren hebben we gezien hoe ongelooflijk onvoorspelbaar het is. 's Middags was het vrij rustig en leek het onder controle, maar dan opeens zagen we weer vlammen in de bergen. Dan is het heel dreigend. Het gevaar is dus zeker nog niet geweken."

"1 peuk is genoeg"

Volgens Nazar heeft Turkije wel wat ervaring met bosbranden. "Maar zo erg als dit jaar, en op zoveel plekken tegelijk, is het niet eerder geweest." De overheid onderzoekt ernstig de mogelijkheid dat de branden zijn aangestoken. "Vooral de vraag: hoe kan het dat ze op zoveel plekken tegelijk ontstaan?"

Heeft de overheid wel het juiste materiaal? Hadden ze hier niet meer op moeten anticiperen, in de wetenschap dat er zoveel bossen zijn?

Turkije-correspondente Mitra Nazar

Nu, vooralsnog zijn er geen aanwijzigen van gerichte acties. "De hoofdoorzaak is een gevaarlijke mix van elementen: lange tijd extreme droogte, extreme hitte en wind hier aan de kust, die het mogelijk maakt om de branden snel te verspreiden. In dat soort omstandigheden is maar 1 sigarettenpeuk of zelfs een stukje glas genoeg om dit soort branden aan te wakkeren."

(Lees verder onder de foto)

AFP or licensors

Kritiek

Er borrelt ook wel wat kritiek op op de overheid. "Kan Turkije dit wel aan? Heeft de overheid wel het juiste materiaal? Hadden ze hier niet meer op moeten anticiperen, in de wetenschap dat er zoveel bossen zijn? Sommige mensen zeggen: kijk naar Griekenland, waar ze dubbel zoveel blusvliegtuigen hebben, maar waar het minder bosrijk is."

Er is hulp aangeboden uit het buitenland, zelfs uit Griekenland. "Die heeft Turkije nog niet geaccepteerd", zegt Nazar. "Er zijn wel vliegtuigen uit Rusland en Oekraïne gekomen."

De hoop is nu dat de wind wat gaat liggen en het rustiger wordt. "De autoriteiten hebben intussen een verbod ingesteld om de komende maand naar het bos te gaan, want het blijft heet."

Meest gelezen