Na vermoedelijk kindermisbruik door Vlaamse acteur: "Kinderen moeten les krijgen over online gevaren"

Kinderen moeten vanaf de lagere school lessen krijgen over online veiligheid en de gevaren van het internet. Dat zegt Child Focus in Het Laatste Nieuws. Het reageert daarmee op het nieuws dat er een onderzoek loopt naar een Vlaamse acteur die minderjarigen online benaderd zou hebben en enkelen ook misbruikt. 

Als school moet je ervan uitgaan dat zowat alle leerlingen, ook de heel erg jonge, actief zijn op sociale media en in chatboxen. Dat is het duidelijke standpunt van Child Focus. En dus is het volgens de stichting niet meer dan logisch dat de gevaren van het internet opgenomen worden in de lessen, om kinderen zo weerbaarder te maken. 

"We pleiten voor een open communicatie van scholen naar de kinderen toe, maar ook van ouders naar hun kinderen toe," zegt Selyna Ayuso van Child Focus. "Kinderen moeten hun privacyinstellingen kunnen controleren, weten hoe te reageren als onbekenden met hen praten en weten hoe ze mensen kunnen blokkeren." Zo beseffen veel kinderen niet dat iemand die zich op het internet voordoet als een jongen van 13 in werkelijkheid een man van 50 kan zijn. 

Child Focus pleit daarnaast ook voor strengere regels voor chatsites. Zo zouden gebruikers zich altijd moeten registreren in plaats van anoniem te kunnen reageren. 

Gisteren raakte bekend dat een Vlaamse acteur van 51 verhoord is in het kader van een gerechtelijk onderzoek naar verkrachting van minderjarigen. Het gaat om een acteur bekend van meerdere kinderseries en -films. De man zou zijn slachtoffers via het internet benaderd hebben. 

Ouders die met vragen zitten over online gevaren kunnen voor meer informatie bellen naar het gratis noodnummer van Child Focus: 116 000. 

Meest gelezen