KT Tunstall in 2008.

Zangeres KT Tunstall schort tour op door gehoorproblemen: "Had ik maar beter voor mijn oren gezorgd"

De Schotse zangeres KT Tunstall heeft haar tourplannen opgeschort omdat ze gehoorproblemen kreeg in haar rechteroor. De ster verloor al het volledige gehoor in haar linkeroor tijdens een tournee in 2018, en wil vermijden dat haar andere oor volgt. "Ik heb ermee leren leven", zegt Tunstall. "Maar als ik het allemaal opnieuw kon doen, zou ik zeker mijn gehoor regelmatig laten controleren."

De Schotse zangeres Kate Victoria Tunstall (46), beter bekend als KT Tunstall, vreest volledig doof te worden. In 2018 verloor ze al het gehoor in haar linkeroor, dus nu ze problemen heeft ontwikkeld aan haar rechteroor, heeft ze haar tourplannen in de ijskast gezet.

De zangeres van hits als "Suddenly I See" en "Black Horse and The Cherry Tree", heeft eerder gezegd dat haar gehoorverlies is veroorzaakt door jarenlange blootstelling aan luide muziek zonder geschikte oorbescherming.

Hieronder kunt u luisteren naar "Black Horse and the Cherry Tree" van KT Tunstall.

Het heeft me geleerd dankbaar te zijn voor wat ik wel heb

KT Tunstall, zangeres

"Ik ben door de jaren heen nooit erg voorzichtig geweest met mijn gehoor, vooral toen ik naar clubs ging toen ik twintig was en door het volume van slechte monitors bij mijn eerste optredens te luid te zetten", zegt Tunstall. 

Ze merkte tien jaar geleden dat ze leed aan gehoorverlies in haar linkeroor, maar tijdens een concertenreeks in 2018 werd ze volledig doof in dat oor. Daarnaast heeft ze last van tinnitus, dat is een constant fluitend of zoemend geluid.

"In het begin was dat heel deprimerend", zegt Tunstall aan de Britse openbare omroep BBC. "Ik wilde me gewoon in een bolletje rollen en niet meer uit mijn bed komen. Maar ik heb ermee leren leven. Het heeft me geleerd dankbaar te zijn voor wat ik wel heb, zoals onder andere mijn andere oor." 

"Extreem moeilijke beslissing"

Nu de zangeres ook suizen hoort in haar rechteroor, wil ze dus het zekere voor het onzekere nemen. Tunstall zegt dat de beslissing om haar tournee op te schorten extreem moeilijk was, maar dat ze de gezondheid van haar gehoor op de eerste plaats moest zetten. "Het kan het verschil betekenen tussen wel of niet muzikant kunnen zijn", voegde ze daaraan toe. 

In een brief aan haar fans benadrukt ze dat ze niet zou stoppen met live spelen, maar dat ze een tourschema zal ontwikkelen dat ervoor zorgt dat ze voldoende rust heeft tussen de shows door, om haar gehoor minder te belasten. 

"Ik heb me heel goed aangepast en kan nog steeds optreden en platen opnemen, maar als ik het allemaal opnieuw kon doen, zou ik beter hebben gezorgd voor mijn oren en er zeker voor zorgen dat ik van jongs af aan regelmatig mijn gehoor zou laten controleren."

Meest gelezen