Coronavirus doorstreepte deze zomer al 73 kampen van jeugdbewegingen

Deze zomer zijn er al 73 zomerkampen minstens deels stopgezet of op voorhand geannuleerd door vastgestelde coronabesmettingen. Dat blijkt uit een rondvraag van VRT NWS bij de 5 grootste jeugdbewegingen. Sommige groepen kiezen er daarom voor om hun leden en leiding voor ze vertrekken te testen.

De kampzomer is halfweg. 73 van de zowat 2.500 kampen van jeugdbewegingen zijn deze zomer al minstens deels stopgezet of geannuleerd door vastgestelde coronabesmettingen. Dat blijkt uit een rondvraag van onze redactie bij Chirojeugd Vlaanderen, Scouts en Gidsen Vlaanderen, KSA, KLJ en FOS Open Scouting.

Het is een pak meer dan vorige zomer. Toen zijn er bij slechts 46 jeugdactiviteiten coronabesmettingen vastgesteld. Nu zijn al dubbel zoveel kampen geannuleerd. Het gaat om zowat 3 procent van alle kampen. Ter vergelijking: dat is zowat evenveel als er in dezelfde periode getroffen werden door het noodweer.

Bekijk hier de cijfers: 

Noot 1: de cijfers bij Chirojeugd Vlaanderen en Scouts en Gidsen Vlaanderen liggen hoger dan bij de anderen, omdat zij verhoudingsgewijs meer kampen organiseren.

Noot 2: er zijn ook kampen waar pas na thuiskomst besmettingen zijn gevastgesteld, die zijn niet meegenomen in deze cijfers.

"Het toont vooral dat de protocollen hun werk hebben gedaan", zegt Benjamin Verhegge van de KSA daarover. "Het gaat bij de Chiro slechts in twee gevallen echt om een uitbraak", benadrukt Erwin Cools van Chirojeugd Vlaanderen. "In de meeste gevallen zijn er slechts enkele besmettingen, maar wordt uit voorzorg het hele kamp naar huis gestuurd. Strenger dan de protocollen dus."

Testen verplichten vergroot de drempel, ook financieel om mee te gaan op kamp

De koepels van de jeugdbewegingen blijven tegen het verplichten van (zelf)test bij kinderen en jongeren voor ze op kamp vertrekken. "Het vergroot de drempel, ook financieel om mee op kamp te gaan", klinkt het onder meer bij de KSA. Ook minister van Jeugd Benjamin Dalle is niet gewonnen voor de preventieve testen.

Sommige groepen laten toch iedereen testen op voorhand

Steeds meer groepen kiezen zelf om toch al hun leden en leiding te testen voor ze vertrekken. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de Chiro van Muizen die vandaag naar de Ardennen op kamp vertrekken. Vandaag alleen al hebben ze 200 leden getest met zelftests. "Een logische keuze", noemt een van de ouders het. "Dan ben je zeker dat je negatief bent en kun je niemand besmetten", zegt een van de kinderen net nadat ze een zelftest onderging.

We hebben meer dan 1.000 euro moeten investeren in de testen

"Elke groep moet voor zichzelf uitmaken of ze hun leden op voorhand testen, maar wij wilden ons kamp koste wat het kost laten doorgaan", legt groepsleider Daan Van Caesbroeck uit. De kinderen en ouders betalen niets voor de test, de lokale Chiro betaalt alles. "We hebben meer dan 1.000 euro moeten investeren in de testen. Het was al een mager jaar. We hebben niet veel inkomsten gehad, maar we hebben het er wel voor over als hierdoor ons kamp kan doorgaan."

In onderstaande reportage hebben we alle cijfers en reacties voor u samengevat.

Videospeler inladen...

Meest gelezen