Vlaams minister van Omgeving Demir (N-VA) roept lokale besturen op niet langer in overstromingsgevoelig gebied te bouwen

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) roept steden en gemeenten op niet langer bouwvergunningen af te leveren in gebieden waarvan duidelijk is dat ze gevoelig zijn voor overstromingen. "Investeren in zulke gebieden is investeren in je eigen ellende", zegt ze. Ze is dan ook blij dat Meise alvast een project voor 300 sociale woningen in een risicovol gebied schrapt.

300 nieuwe sociale woningen zouden er komen in een gebied dat gevoelig is voor overstromingen in Meise, maar na het noodweer dat ons land recent heeft getroffen, beslist de gemeente dat die er niet op die plek zullen komen. "Ik heb zelf met mijn voeten in de smurrie gezeten en tot aan mijn knieën in het water", vertelt burgemeester Gerda Van den Brande (N-VA) aan VRT NWS.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het journaal" (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

"Het zou ongehoord zijn hier nog te bouwen. Dat is voor miserie zorgen. We moeten denken aan de toekomst, nu kan het nog. De sociale woningen moeten er zeker komen, maar we gaan ze spreiden en we gaan ze elders moeten zoeken."

De beslissing in Meise klinkt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) als muziek in de oren. "Investeren in zulke gebieden is investeren in je eigen ellende en is je eigen miserie organiseren", vertelt ze aan VRT NWS. "Als we zulke gebieden gaan gebruiken om ruimte te geven aan natte natuur, dan is dat goed voor onze waterproblemen en om onze huizen in de toekomst tegen overstromingen te beschermen."

1.600 hectare

"We hebben alle steden en gemeenten gevraagd om heel goed te kijken waar men nog wil bouwen. Vele onder hen doen nu al nauwkeurig die oefening. Daarnaast gaan we 1.600 hectare grond laten uitdoven. Het gaat om grond in woongebieden, industriegebieden of recreatiegebieden waarvan nu nog twijfel bestaat om te bouwen of niet. Maar we zien op kaarten dat het om gronden met een overstromingsrisico gaat, dus gaan we daar niet meer op bouwen. We hebben hiervoor 15 miljoen euro vrijgemaakt."

Demir erkent dat de bevoegdheid om vergunningen af te leveren uiteindelijk bij de lokale besturen ligt en dat die dus alsnog anders kunnen beslissen, maar ze geeft zich niet zo makkelijk gewonnen. "Dat is vragen om problemen. De watertoets is duidelijk: als die negatief is, mag men niet vergunnen. We zullen ook vanuit de Vlaamse regering systematisch in beroep gaan tegen zulke vergunningen."

Meest gelezen