"Pfizer en Moderna verhogen hun prijzen voor vaccins in Europese Unie": Financial Times kon contracten inkijken

De Britse zakenkrant Financial Times schrijft dat er een nieuw contract is afgesloten tussen de Europese commissie en de Amerikaanse farmabedrijven Pfizer en Moderna. Pfizer zou zo'n kwart meer krijgen voor zijn vaccin, ook Moderna zou tien procent duurder worden. Dat heeft te maken met de verhoogde vraag, nu er in verschillende landen wordt gedacht aan een derde "boostervaccin" voor bepaalde doelgroepen. 

Volgens de Britse krant Financial Times zou Europa de toekomstige leveringen willen veilig stellen. Er is namelijk veel vraag naar de mRNA-vaccins van BioNTech-Pfizer en van Moderna. In  Europa en de rijkere landen zijn ze marktleider. Nu er her en der sprake is van een derde dosis, kan de vraag nog toenemen. 

Goedkopere alternatieven, zoals de vaccins van AstraZeneca en Johnson&Johnson, zijn minder aantrekkelijk geworden, omdat er de afgelopen tijd vragen rezen over weinig voorkomende, maar ernstige bijwerkingen. Daarom zouden de Europese Commissie én de lidstaten hebben ingestemd met de prijsverhoging. Het nieuwe contract zou goed zijn voor 2,1 miljard leveringen, tot 2023.

Hieronder kunt u zien hoeveel de vaccins nu kosten en wat mogelijk de nieuwe prijs zal zijn in de toekomst.

Videospeler inladen...

Pfizer een kwart duurder?

Volgens de zakenkrant zou een dosis Pfizer ruim een kwart duurder worden en van 15,5 euro naar 19,5 gaan. Voor Moderna zou de prijsverhoging iets minder bedragen, een dosis gaat omgerekend naar 21,5 euro, dat is twee euro meer dan nu. Er zou aanvankelijk zelfs een nog hogere prijs van 24,5 euro zijn afgesproken, maar omdat Europa meer afneemt dan eerst gepland houdt Moderna het op een stijging met twee euro. 

Nog volgens de Financial Times levert Pfizer de vaccins aan landen met een midden-inkomen tegen de helft van de prijs, terwijl de armste landen het vaccin tegen kostprijs krijgen.  

Zelf kunnen we geen bevestiging krijgen van de nieuwe contracten. De Europese Commissie noch de nationale overheden communiceren over de prijzen, die ze als confidentieel beschouwen. Eind 2020 maakte staatssecretaris Eva de Bleeker (Open VLD) in een tweet de toenmalige tarieven voor de vaccins bekend. Dat leidde tot een politieke rel, omdat Europa verboden had de prijzen bekend te maken. Het gaf wel een inzicht in de grote prijsverschillen tussen vaccins, toen al bleken Moderna en BioNTech/Pfizer de duurste. 

James Arthur Photography

Meest gelezen