radio 2

Honderden zakken vol afval bij mekaar geraapt tijdens grote opruimactie langs de Maas

Van Lanaken tot Maaseik waren vrijwilligers afgelopen weekend in de weer om afval op te rapen langs de oevers van de Maas en de grindplassen. De burgemeesters van Lanaken en Maaseik laten weten dat intussen het grootste stuk is opgeruimd. 

In de natuurgebieden en weilanden die overstroomd zijn is heel wat vuilnis achtergebleven. Honderden vrijwilligers hebben het kleine afval afgelopen weekend opgeruimd.  Ook in de buurt van de Wissen in Stokkem waren ze met tientallen aan de slag, en ze  zijn al goed gevorderd, zegt vrijwilliger Marc Stevens: "We hebben zaterdag en zondagvoormiddag een dikke kilometer gedaan. En vanmiddag nog wat en volgend weekend doen we de rest. "

Die vrijwilligers komen niet alleen van het Maasland,  er waren er ook van  Mechelen, Oud-Heverlee en Roeselare. En bij hen hoor je dat ze geregeld in het Maasland komen fietsen. Ze vinden het er heel mooi en willen dat zo helpen houden. 

In onderstaande video zien we de vrijwilligers in actie om alles proper te maken.

Videospeler inladen...

Het is een hele variëteit aan voorwerpen die de vrijwilligers tegenkomen. Marc Stevens, René Clerckx en Danny Klingelaars sommen op: "campinggasflessen, deuren, chaudfontaineflessen, vaten, heel veel plastic, koelkasten, autobanden en een lege portemonnee."

Soms komen ze wel iets bruikbaars tegen. Zo krijgt een vijf meter lange eiken plank een tweede leven. Marc Stevens:"Gisteren was hier een schrijnwerker actief, en die vond die plank en zou die graag hebben voor een bankje in zijn tuin. Zo heeft hij een aandenken voor deze overstroming."

(lees verder onder de foto)

radio 2

Heel wat van het kleine afval is intussen opgeruimd, in de Lanakense deelgemeenten Smeermaas en Herbricht is 85 procent opgeruimd laat burgemeester Marino Keulen weten. Ook in Maaseik is het grootste deel opgeruimd, meldt burgemeester Johan Tollenaere. 

De grote voorwerpen,  zoals de olievaten en koelkasten, moeten nog door specialisten worden opgehaald. De gemeentelijke diensten en de Vlaamse Waterweg gaan bekijken hoe dat het best gebeurt. 

Meest gelezen