Honderdjarige gewezen bewaker van nazikamp moet 75 jaar na datum voor de rechter verschijnen

Een man die tussen 1942 en 1945 als bewaker werkte in het concentratiekamp van Sachsenhausen bij Berlijn moet alsnog voor de rechter verschijnen. Volgens de Duitse zondagskrant Welt am Sonntag gaat zijn proces in oktober van start. De kampbewaker wordt beschuldigd van medeplichtigheid aan duizenden moorden. In Sachsenhausen zijn tijdens de tweede wereldoorlog naar schatting twintigduizend mensen vermoord.  

Ruim 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog moet een hoogbejaarde Duitser alsnog voor het gerecht verschijnen, voor zijn rol als bewaker in het concentratiekamp van Sachsenhausen. De naam van de man is niet bekendgemaakt, wel staat vast dat hij honderd is. Hij was destijds als kampbewaker lid van de nazi-organisatie SS (Schutzstaffel). Hij wordt beschuldigd van medeplichtigheid aan de dood van ruim 3500 gevangenen. 

Moord verjaart niet 

historica Stephanie Bohra

"Moord verjaart niet, daarom moeten ook ouderen zich voor het gerecht verantwoorden" zegt historica Stephanie Bora, van het Berlijnse documentatiecentrum Topographie des Terrors. Ze wijst erop dat misdaden alsnog opgehelderd kunnen worden, en getuigenissen kunnen worden gehoord. Volgens een woordvoerder van de rechtbank zou de honderdjarige in staat moeten zijn om dagelijks twee tot twee en een half uur in de rechtbank aanwezig te zijn. 

Museum Sachsenhausen

Sachsenhausen ligt in de stad Oranienburg, zo'n twintig kilometer ten  noorden van Berlijn. In het kamp werden ondermeer Joden, homoseksuelen en Roma opgesloten. Ze moesten er leven in verschrikkelijke omstandigheden. Geregeld schoot de SS gevangenen dood. Naar schatting twintigduizend mensen zijn vermoord, ook door ontbering en ziekte overleden veel gevangenen. De plek kan nu worden bezocht, er is een herdenkingsmonument en een documentatiecentrum. 

In Duitsland zijn de afgelopen jaren herhaaldelijk oud-kampbewakers vervolgd. De Duitse autoriteiten zien meer kans om nazimisdadigers te berechten sinds de veroordeling van John Demjanjuk in 2011. Tot deze uitspraak gingen ze ervan uit dat voor de nazimisdaden individuele schuld vast moest staan. De inmiddels overleden Demjanjuk kreeg een celstraf wegens medeplichtigheid aan moord op duizenden Joden. Hij was kampbewaarder in het vernietigingskamp van Sobibór, in het huidige Polen.

Sachsenhausen

Meest gelezen