Klimaatjongeren plannen nieuwe betoging op 10 oktober: "Na coronacrisis moet klimaatcrisis opnieuw prioriteit worden" 

Op 10 oktober plannen de klimaatjongeren van Youth For Climate een nieuwe betoging in Brussel. Ze doen dat samen met meer dan 80 andere organisaties onder de naam "Klimaatcoalitie". "De overstromingen van de afgelopen weken hebben opnieuw aangetoond dat er in het verleden te weinig ambitie was om de klimaatverandering aan te pakken."

De klimaatjongeren van organisatie Youth For Climate vinden het hoog tijd dat de klimaatverandering opnieuw bovenaan de politieke agenda komt te staan. "De coronacrisis heeft de aandacht voor het klimaat verzwakt. Met deze betoging willen we er opnieuw een prioriteit van maken. Onze hashtag is dan ook  #BackToTheClimate (terug naar het klimaat, red.)", vertelt woordvoerder Jada Kennedy.

Het zou super zijn om allemaal samen nogmaals onze stem te laten horen

Jada Kennedy, woordvoerder Youth For Climate

De nieuwe betoging zal plaatsvinden op 10 oktober in Brussel. Dat de betoging op een zondag en niet op een schooldag valt, is niet toevallig: "We willen zo inclusief mogelijk zijn naar studenten en werknemers toe", vertelt Kennedy. "Het zou super zijn om allemaal samen nogmaals onze stem te laten horen."

Klimaattop Glasgow

Zondag 10 oktober valt aan de vooravond van een belangrijke Europese top en de grote VN-klimaattop in november, die in Glasgow zal plaatsvinden. "Met de coronacrisis hebben we gemerkt dat er snel actie kan worden ondernomen. Dat moet ook het geval zijn met de klimaatcrisis. De overstromingen van de afgelopen weken hebben opnieuw aangetoond dat er in het verleden te weinig ambitie was om de klimaatverandering aan te pakken. België en heel wat andere landen hebben hun klimaatdoelstellingen nog lang niet gehaald", stelt Kennedy.

"Het is voor de toekomst van iedereen belangrijk dat er verandering komt", gaat de klimaatactivist verder. "Youth For Climate heeft samen met meer dan 100 klimaatexperten een klimaatbeleid opgesteld. Wij hebben de basis gelegd, nu is het aan de politici om er ook iets mee te doen."

 België en heel wat andere landen hebben hun klimaatdoelstellingen nog lang niet gehaald

Momenteel geven zo'n 900 mensen via het Facebookevement aan dat ze naar de betoging zullen komen. "Maar we verwachten toch dat er zo'n 50.000 mensen zullen zijn, als de coronatoestand het toelaat. Afhankelijk van de geldende coronamaatregelen zal het een massabetoging zijn of kleinere lokale acties", aldus Kennedy.

Ondertussen hield de coronacrisis klimaatactivist Greta Thunberg niet tegen om haar schoolstakingen verder te zetten. "School strike week 154. Even though it's summer holiday we keep protesting on Fridays", staat er deze week op haar Instagramprofiel te lezen. Ook op vrijdagen tijdens de zomervakantie, haalt de Zweedse haar protestbordje boven. Na 10 oktober zullen de Belgische klimaatjongeren waarschijnlijk ook opnieuw op vrijdagen betogen. 

Meest gelezen