James Arthur Photography

Na de natste julimaand in 40 jaar, belooft augustus voorlopig niet veel beter, weerman: "25 graden voorlopig utopie"

De maand juli was een sombere, natte maand met geen enkele tropische dag in Ukkel. Er waren zelfs amper drie zomerdagen, zo blijkt uit gegevens van het KMI. Er viel in juli nooit meer regen in de voorbije 40 jaar dan de voorbije maand, maar een absoluut neerslagrecord is het niet. En wanneer is er beterschap op komst? 

Je hebt het ongetwijfeld zelf al gemerkt: juli 2021 was een heel sombere maand. Dat blijkt nu ook de officiële maandcijfers van het KMI voor Ukkel. De zon scheen in totaal amper 170 uur en 9 minuten, tegenover ruim 203 uur normaal. De voorbije maanden juni, mei en zelfs april waren zonniger. 

Juli verliep ook heel nat, ook dat hoeven we je niet te vertellen. De pluviometer strandde in Ukkel op 166,5 millimeter, meer dan dubbel zoveel als normaal (76,9 mm). Juli 2021 komt daarmee op plaats 5 qua natste julimaanden ooit, en het is de natste sinds 1980. Het absolute record blijft evenwel staan op 1942. Tussen 10 en 20 juli regende het zoveel dat er bijna een 'record' in zat; alleen in 1962 was het nog natter tijdens deze tiendaagse. 

De waarden schommelden lokaal heel erg de voorbije maand, schetst weerman Bram Verbruggen: "Op bepaalde plaatsen in de provincie Luik viel die 167 liter water per vierkante meter zelfs op één dag op die 14e juli. De hoogste waargenomen neerslag was in Hockai bij Stavelot, waar 179,0 mm viel op één dag." (tekst loopt door onder de foto)

In Hockai bij Stavelot viel 179 millimeter regen op één dag, nog meer dan in Ukkel een hele maand

James Arthur Photography

Het bleef meestal frisjes

Ook de temperaturen scheerden geen hoge toppen. Er was in Ukkel geen  enkele tropische dag (30 graden Celsius of meer) de voorbije maand. Juli telde zelfs amper drie zomerdagen van 25 graden of meer. Het is dan ook geen verrassing dat de gemiddelde maandtemperatuur met 17,9 graden onder het gemiddelde van 18,7 graden bleef hangen. 

Nog geen zomers weer in zicht

Het was een "zeer uitzonderlijke maand", vat weerman Bram Verbruggen de voorbije julimaand samen. "Het weer kwam maar al te vaak voor in het nieuws en meestal is dat geen goed teken." Maar wat brengt de rest van de zomer nog? 

De volgende dagen blijven we nog hangen in de kwakkelzomer. "We blijven voorlopig in hetzelfde weertype volgende week," zegt Verbruggen. "En ook in de week daarna, die van maandag 9 augustus, is er niet meteen echt zomerweer in zicht volgens de huidige weermodellen." Ook de volgende twee weken zou het dus nog niet gaan zomeren: "Een temperatuur van 25 graden blijft voorlopig een utopie."  

Weerman Bram Verbruggen schetst het weer voor volgende week: "We blijven hangen in hetzelfde weertype".

Videospeler inladen...

Meest gelezen