AFP or licensors

Taliban zetten opmars verder in Afghanistan: rebellen belegeren belangrijke steden

De fundamentalistische taliban belegeren drie belangrijke steden van het land, onder meer Kandahar en Herat. Sinds de terugtrekking van westerse Navo-strijdkrachten uit Afghanistan proberen de moslimfundamentalisten hun grip op het land te verstevigen. Het Afghaanse leger blijkt daartegen onvoldoende opgewassen. Intussen waarschuwen humanitaire organisaties voor een nieuwe crisis.

Er is vannacht onder meer hevig gevochten in en rond Kandahar, de op één na belangrijkste stad in het zuiden van Afghanistan. Drie raketten hebben de luchthaven van Kandahar getroffen en de landingsbaan beschadigd. Alle vluchten van en naar de luchthaven werden geannuleerd.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het journaal" (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Sedert een drietal maanden hebben de taliban hun aanvallen opgedreven, niet toevallig net na de bekendmaking dat internationele strijdkrachten zich definitief uit het land zouden terugtrekken. 

Aanvankelijk wonnen ze vooral terrein op het platteland, maar nu zijn de aanvallen gericht op verscheidene regionale hoofdsteden: naast Kandahar zijn de rebellen ook opgeschoven naar Herat in het westen, de derde grote stad van het land en Lashkar Gah in het zuiden.

Als Kandahar weer in handen valt van de taliban is dat een ramp voor de Afghaanse regering

Als Kandahar in handen van de taliban komt zou dat een ramp betekenen voor de Afghaanse regering, en een symbolische overwinning voor de moslimfundamentalisten. Want Kandahar was van 1996 tot 2001 de zetel van de taliban, vanwaaruit ze hun ultraorthodoxe versie van de islamitische wet oplegden aan de rest van het land. 

Het Afghaanse leger lijkt niet opgewassen tegen het talibangeweld en kan amper weerstand bieden aan de opmars. Voorlopig krijgen de Afghanen nog ondersteuning van het Amerikaanse leger, dat hen met luchtaanvallen bijstaat.

Een nieuw islamitisch emiraat?

De fundamentalistische islamitische militie zou reeds de helft van het Afghaanse grondgebied hebben veroverd, waaronder ook enkele strategische grensovergangen met Iran en Pakistan. Ze hebben zich ook geïnstalleerd in de huizen van gewone gezinnen, wat het moeilijker zal maken hen te verdrijven. 

Tomas Niklasson, de speciale gezant van de EU voor Afghanistan, vreest dat de oorlog nog veel erger dreigt te worden. "De taliban dromen ervan om te herstellen wat ze in het verleden hadden - het opnieuw vestigen van hun islamitisch emiraat."

Humanitaire organisaties waarschuwen voor een grote crisis in de komende maanden als de taliban hun offensief voortzetten. Er is nu al een gebrek aan voedsel, water en diensten, en kampen voor vluchtelingen raken stilaan overbevolkt. 

Normalisatie betrekkingen taliban

De Amerikaanse president Joe Biden had in mei aankondigd dat hij de Amerikaanse strijdkrachten tegen september zou terugtrekken. Samen met de NAVO- en regionale bondgenoten hadden ze de taliban in november 2001 van de macht verdreven, nadat de groep onderdak had geboden aan Osama Bin Laden en andere Al Qaeda-figuren die betrokken waren bij de aanslagen van 11 september 2001 in de VS.

De internationale strijdkrachten zijn sinds 2001 aanwezig in Afghanistan en er zijn miljarden dollars besteed aan de steun en opleiding van de Afghaanse regeringstroepen. Toch zijn de taliban erin geslaagd om zich te hergroeperen en aan kracht te winnen. 

In februari vorig jaar onderhandelde de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump met de taliban over de terugtrekking van de internationale gevechtstroepen. Daarvoor kreeg hij veel kritiek, omdat hij hierdoor de relatie met de moslimfundamentalisten dreigde te normaliseren. 

Diezelfde kritiek kreeg ook China onlangs, toen het land een delegatie van de taliban uitnodigde in de havenstad Tianjin.

Meest gelezen