Blinken was enkele dagen geleden nog op bezoek in Koeweit.
AFP or licensors

VS zal met "gepast antwoord" komen tegen Iran na aanval op olietanker

De Verenigde Staten "zijn ervan overtuigd" dat Iran de dodelijke aanval op een olietanker voor de kust van Oman heeft uitgevoerd. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken gezegd. De VS zal met een gepaste reactie komen, klonk het. 

"Na beoordeling van de beschikbare informatie zijn we ervan overtuigd dat Iran deze aanval uitvoerde", zegt Blinken in een mededeling. "Washington overlegt met regeringen in de regio en daarbuiten over een passend antwoord. (...) Er is geen rechtvaardiging voor deze aanval, die een patroon volgt van aanvallen en ander uitdagend gedrag", klinkt het nog.

Bij de aanval op de olietanker Mercer Street waren donderdag twee mensen om het leven gekomen, een Brit en een Roemeen. De olietanker wordt geëxploiteerd door een Israëlische miljardair. 

Eerder hadden ook al Israël en het Verenigd Koninkrijk het regime in Teheran ervan beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de aanval. "Het was zeer waarschijnlijk een doelbewuste actie van Iran", zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab.  

Iran ontkent intussen de aantijgingen. 

Meest gelezen