Kunstenaar Paul Van Hoeydonck (links) en galerijhouder Patrick Declerck (rechts) onthullen het beeld

Enorme replica van enige kunstwerk op de maan onthuld in Antwerpen

Antwerps kunstenaar Paul Van Hoeydonck is gehuldigd met een erg uitvergrote kopie van zijn werk "Fallen Astronaut", dat 50 jaar geleden op de maan werd geplaatst.  Dat gebeurde op 2 augustus 1971 door astronaut David Scott tijdens de Apollo 15-missie. "Ik ontwikkelde al zeer vroeg een fascinatie voor de ruimtevaart. Ik mocht zelfs meedraaien op Cape Canaveral. De astronauten werden vrienden van me", getuigt Van Hoeydonck. 

Het oorspronkelijke aluminium beeldje is slechts 8,5 cm groot. Het symboliseert de universele mens en kreeg daarom een plekje op de maan. Om die verdienste te huldigen wordt vandaag een replica zo groot als een mens, getiteld 'Man in Space', onthuld. De replica is 1,80 meter groot en ook gemaakt uit aluminium. 

Van Hoeydonck blijft zelf erg bescheiden: "Ik denk nooit aan mezelf als de enige kunstenaar of Belg met een beeldje op de maan.  Maar ik vind wel dat ik een rol heb gespeeld in de ruimtevaart. Reeds zeer vroeg raakte ik gefascineerd door de ruimtevaart. Ik heb een boek samengesteld en ben daarmee op reis gegaan door Europa en Amerika. Ik heb zelfs maanden op Cape Canaveral gewerkt, waar de lanceringen plaatsvonden. Ik had geen speciale toelatingen, maar mocht aan alles meewerken. Daar ontmoette ik ook de bemanning van de Apollo-missie. Zij werden vrienden voor het leven."

Max ROSEREAU
Ik kon op Cape Canaveral gewoon door de checkpoints rijden. Toen heb ik wel geklaagd dat er meer verantwoordelijkheid nodig was
Paul Van Hoeydonck

Nog hard aan het werk

Naast bescheiden kent iedereen Van Hoeydonck als een harde werker. "Ik ben nu 95. Ik sta elke ochtend om 7 uur op en werk in mijn atelier tot 19 uur 's avonds. Tenzij ik natuurlijk ergens heen moet, maar daar ben ik niet al te gek op. Ook tijdens de pandemie heb ik elke dag gewerkt. Ik probeer de situatie waarin we zitten te verwerken in m'n kunst. Ik ben vroeger bekend geworden omdat ik bijvoorbeeld veel met plexiglas werkte. Die stoffen zijn nu natuurlijk weer heel relevant." 

Iemand die Van Hoeydonck vaak aan het werk ziet is Patrick Declerck, eigenaar van WM Gallery. "Ik ken Paul al lang. Ik vond dat te weinig Belgen wisten dat wij de eer hadden om als enige land een kunstwerk op de maan te hebben.  Ik voel me dan ook heel vereerd dat we later dit jaar een solovoorstelling van hem mogen organiseren. De expo "Looking Back to the Future" zal nieuw werk tonen, dat speciaal voor dit 50-jarige jubileum is gemaakt. Het zal de enige plek zijn waar mensen de zes replica's kunnen bewonderen en kopen." 

De expo "Looking Back to the Future" vindt plaats van 23 oktober tot en met 21 december bij kunstgalerij WM Gallery in de Wolstraat in Antwerpen. 

Meest gelezen