Aparte opvangplek in Sint-Truiden voor jongeren in moeilijke situatie: “Even afgrenzen geeft een mogelijkheid tot rust”

In januari 2022 kunnen jongeren in een moeilijke situatie terecht in Sint-Truiden in een aparte opvangplek. De jeugdrechter kan ervoor kiezen de jongeren te plaatsen bij het initiatief van Heem vzw. Directeur Kristof Vervloesem hoopt zo dat jongeren minder lang hulp nodig hebben en sneller naar een normale situatie kunnen terugkeren. 

Jongeren in een moeilijke thuissituatie of jongeren waarbij de jeugdrechter vermoedt dat ze in gevaar verkeren, komen vandaag terecht in gemeenschapsinstellingen. Daar verblijven ook jongeren die misdaden hebben gepleegd, wat niet ideaal is. “Dankzij een wijziging in het jeugddelinquentierecht kunnen jongeren vanaf volgend jaar wel terecht in aparte instellingen”, aldus Kristof Vervloesem, directeur van initiatiefnemer Heem vzw. 

Beluister hier het gesprek met Kristof Vervloesem, directeur van Heem vzw. Het artikel gaat daaronder verder.

Vervloesem benadrukt dat het gaat om jongeren in speciale omstandigheden: “Sommige jongeren beslissen dat ze niet genoeg hebben aan de normale hulpverlening. Ze lopen weg, ze stellen extreem agressief gedrag of verwonden zichzelf. De verontrusting wordt dan zo groot dat de jeugdrechter beslist ze even af te grenzen.”

Ik geloof dat een gesloten opvang ervoor zorgt dat ze sneller terug aansluiting vinden bij andere hulpverlening

Kristof Vervloesem, directeur Heem vzw

Vanaf januari 2022 kunnen er 12 jongeren terecht bij domein Asster in Sint-Truiden en in oktober komen er nog zes plaatsen bij. “Het aantal plaatsen is gebaseerd op het aantal jongeren dat nu in gemeenschapsinstellingen zit. Ik geloof dat een gesloten opvang er voor zorgt dat ze sneller terug aansluiting vinden bij andere hulpverlening, waardoor we genoeg hebben met het aantal plaatsen”, vertelt Vervloesem hoopvol. 

Meest gelezen