Archieffoto: ter illustratie

Dierenbescherming Mechelen krijgt massaal veel honden en katten binnen: "Nu mensen weer kunnen reizen, moet hun huisdier weg"

Bij de Dierenbescherming Mechelen is er een opvallende stijging van het aantal honden en katten die worden binnengebracht. Tijdens de coronacrisis hebben veel mensen een huisdier gekocht. "Nu ze weer kunnen reizen, worden die dieren buiten gezet", zegt Wendy Kerselaers, beheerder van Dierenbescherming Mechelen. 

In de vakantieperiode is het altijd wat drukker bij Dierenbescherming Mechelen, maar dit jaar is het uitzonderlijk druk. "Sinds donderdag hebben wij maar liefst 14 honden, 16 kittens en 10 katten binnengekregen. Dat is echt enorm", vertelt Kerselaers aan Radio 2 Antwerpen.

Er zijn verschillende redenen waarom mensen hun huisdier binnenbrengen. "Dat gaat van allergieën en verhuizen tot gedragsproblemen, maar we vermoeden dat het komt doordat mensen opnieuw kunnen reizen", zegt Kerselaers. "Tijdens de coronacrisis hebben ze een huisdier aangeschaft, maar nu gaan ze op reis en staan ze het dier af. "

Luister hier naar het gesprek met Wendy Kerselaers en lees verder onder het fragment:

Enorm puzzelen

Bij de dierenopvang is er amper nog plaats. "Het is enorm puzzelen op dit moment. We zitten met 57 honden, 21 katten en meer dan 100 kittens, dus het is een enorme drukte", zegt Kerselaers. "Het is ontzettend hard werken, terwijl de rest geniet van de vakantie."

Wij werken ontzettend hard, terwijl de rest geniet van de vakantie

Wendy Kerselaers, beheerder Dierenbescherming Mechelen

"Het doet pijn om te zien dat mensen hun dier afstaan, maar we zijn wel blij dat ze naar hier komen in plaats van het dier te verkopen of weg te geven op sociale media. Want dat kan echt voor problemen zorgen", klinkt het. 

111 verwaarloosde cane corso's

In mei kwamen er ook 111 verwaarloosde cane corso's bij het asiel terecht. Een fokker heeft toen het asiel gevraagd om hem te helpen, omdat hij het niet meer zag zitten. "De meesten hebben al een thuis gevonden, maar we hebben er nog 18 over." Voor de cane corso's werd er ook een crowdfunding opgestart. 

Wie een dier wil adopteren, kan een afspraak maken bij Dierenbescherming Mechelen, maar het is wel belangrijk goed na te denken voordat je een huisdier koopt. "Je zal er veel tijd in moeten steken en als je op vakantie gaat, zal je een oplossing moeten zoeken", waarschuwt Kerselaers. 

Wendy en Lyssa voor het overvolle bord waarop in- en uitgaande honden worden opgetekend

Meest gelezen