3 wielen en minimale weerstand: met deze zonnewagen willen 20 studenten uit Leuven wereldkampioen worden 

Het Agoria Solar Team, dat zijn 20 ingenieursstudenten van de KU Leuven, heeft zopas zijn zonnewagen voorgesteld. In tegenstelling tot het vorig model heeft deze op zonne-energie aangedreven wagen slechts drie wielen. Hij kreeg de naam BluePoint Atlas en zal later dit jaar deelnemen aan een race in Marokko. Met de vorige zonnewagen uit 2019 werd het Belgisch team wereldkampioen.  

Als we de nieuwe wagen bekijken, valt de nieuwe neus meteen op. De gestroomlijnde vorm zorgt voor een minimale luchtweerstand tijdens het rijden. Daarnaast heeft de wagen drie wielen, in plaats van vier. Een extra wiel zorgt voor meer weerstand op de baan, en dat moet je zoveel mogelijk vermijden.

BEKIJK: Wil je meer zien over de zonnewagen? Bekijk dan deze reportage uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

"De keuze voor de wagenvorm is voortgevloeid uit duizenden berekeningen en computersimulaties. We zijn ervan overtuigd dat we als team alles uit de kast hebben gehaald om een zeer performante zonnewagen te bouwen", zegt Victor Verhaert, teammanager van het Agoria Solar Team.

Het team koos niet toevallig het Afrikamuseum om zijn nieuwe wagen voor te stellen. Omdat de coronamaatregelen streng zijn, kon de race niet doorgaan in Australië, waar die normaal gezien plaatsvindt. Dit jaar zullen de teams in Marokko tegen elkaar racen. Daar zullen studententeams van over de hele wereld een rit van 2.500 kilometer afleggen langs de voet van het Atlasgebergte. Ons land hoopt het even goed te doen als twee jaar geleden in Australië. Toen werden we wereldkampioen.

Het Agoria Solar Team werd in 2019 in Australië wereldkampioen.

Meest gelezen