Ronny Swiggers

Ronny Swiggers uit Oostende kroont zich tot wereldkampioen quizzen: "Hier wacht ik al 10 jaar op"

De denksport is voorlopig nog geen olympische discipline, maar de Oostendenaar Ronny Swiggers heeft zaterdag het  WK quizzen gewonnen. Ronny is de eerste Belg die daarin slaagt. Hij werd al 2 keer 2e, maar scoorde nu 5 punten meer dan de Fransman Didier Bruyere. 

Het WK is een individuele strijd waar quizzers gelijktijdig aan deelnemen in zalen op verscheidene plaatsen ter wereld. "Natuurlijk moet je dat met een korreltje zout nemen", zegt wereldkampioen Ronny Swiggers. "Australië kan niet tegelijk deelnemen als pakweg België. Daarvoor is het uurverschil te groot. Maar om fraude te vermijden gebeurt zo'n quiz wel op dezelfde dag, waar ook ter wereld."

In ons land namen 40 mensen deel aan het wereldkampioenschap, in een zaaltje in Zoersel. Er waren 240 vragen in 8 categorieën. "Ik heb niet echt een categorie waarin ik uitblink, noch eentje waar ik echt slecht in ben. Maar deze keer was de categorie "Lifestyle" mijn beste categorie. De vragen gingen over gastronomie, toerisme, gezondheid, mode ... Mijn "slechtste" score behaalde ik in de categorie "Media", met vragen over film, literatuur en stripverhalen."

"Eindelijk gewonnen"

Ronny haalde 166 punten op 210. "Ik quiz al sinds ik 16 jaar oud ben en nu ben ik er net 60 geworden. Quizzen doe ik elke week met mijn ploegje uit Mechelen, waar ik geboren ben, en mijn ploegje uit West-Vlaanderen. Ik probeer het wereldkampioenschap al jaren te winnen. Ik denk dat ik al 15 keer heb meegedaan. Soms werd ik achtste, maar vaak ook derde en tweede. Die eerste plaats is nu eindelijk binnen. Mijn lijstje van te winnen quizzen is nu volledig afgevinkt."

Meest gelezen