Foto uit archief

Oudenaarde, Ninove en Gent willen detentiehuis op hun grondgebied

Drie gemeenten in Oost-Vlaanderen hebben voorgesteld om een detentiehuis op hun grondgebied te laten bouwen: Gent, Oudenaarde en Ninove. Detentiehuizen zijn plaatsen waar gevangenen een aanpak op maat krijgen. Ze moeten een oplossing bieden voor de overbevolking in de gevangenissen. Gemeenten mochten voorstellen doen om op hun grondgebied een detentiehuis op te richten. Gent, Oudenaarde en Ninove hebben dat gedaan. 

De overheid is op zoek naar oplossingen voor de overbevolking van de gevangenisen. Bijna alle gevangenissen hebben te kampen met overbevolking. Gemeenten mochten voorstellen doen om op hun grondgebied een detentiehuis op te richten. Gent, Oudenaarde en Ninove zijn op die vraag ingegaan. De overheid moet nu nog beslissen of in die gemeenten effectief ook een detentiehuis komt. Het zou dan ook om proefprojecten gaan. De burgemeester van Oudenaarde, Marnic De Meulemeester, beseft dat het voorstel delicaat is en dat er reactie zal komen. "Maar het is een belangrijk signaal," zegt hij.

Voorbereiden op vrijheid

De Meulemeester is voorstander van een detentiehuis in z'n stad en ziet er vooral de meerwaarde van in: "Voor kleine delicten zijn gevangenissen niet aangewezen," vindt hij. "Mensen moeten dan niet binnen de gevangenismuren terechtkomen. Volgens mij is het beter dat ze op een aparte locatie zitten. Op die manier kunnen ze beter voorbereid worden op de dag dat ze hun vrijheid terug krijgen." Nu is de overgang van de gevangenis naar de vrijheid voor die mensen vaak te bruusk, denkt hij.

Delicaat

Het principe om mensen kansen te geven, is mooi. Maar zal er geen negatieve connotatie hangen aan een detentiehuis, zullen mensen dat willen in hun stad? Dat het een delicate afweging wordt, is De Meulemeester zich van bewust: "We weten dat dat gevoelig kan liggen. Maar het is de enige manier om mensen kleine delicten op te vangen. In zo'n detentiehuis hangt niet dezelfde sfeer als in een gevangenis. En als het zover is, nu is het nog veel te vroeg, gaan we dat goed moeten communiceren. We gaan dat goed voorbereiden. Het is trouwens niet zo dat mensen in een detentiehuis zullen zitten zonder voorwaarden. Alles gebeurt met de nodige veiligheidsmaatregelen." 

Exacte locaties en verdere concrete informatie is er nog niet. Eerst moet de overheid nog beslissen in welke stad of gemeente er zo'n huis komt. Dan pas starten ze met een proefproject. De federale overheid justitie staat in voor de financiering en de logistieke ondersteuning. 

kasto80

Meest gelezen