Radio 2

Souvenirwinkels onder belfort in Brugge moeten weg: "Ongelofelijk, want ik sta hier al 40 jaar"

Over anderhalf jaar verdwijnen de souvenirwinkeltjes onder het belfort in Brugge. De stad, die eigenaar is van de winkels, heeft de huurovereenkomst opgezegd. Tegen 2023 moeten de handelaars weg."Ongelofelijk, want ik sta hier al 40 jaar met mijn zelfgemaakte kant", zegt uitbaatster Lieve Pickery. 

Volgens Brugge is het niet de taak van de stad om winkels te verhuren. "Het is ook niet logisch om die ruimtes goedkoop te verhuren en dan zelf, voor de stadsdiensten, elders te moeten huren tegen een hogere prijs. De aanleiding voor de beslissing is de restauratie van het belfort", zegt schepen van Financiën en Eigendommen, Mercedes Van Volcem (Open VLD). 

"Het belfort moet een zeer grondige restauratie ondergaan. Dat zal ongeveer 10 jaar duren. Wij zullen onze eigen zalen wellicht ook niet kunnen gebruiken. Ook de toegang tot het museum zal niet gebruikt kunnen worden. Wij hebben de uitbaters van de souvenirwinkeltjes op tijd willen verwittigen. Na de restauratie is het dan de bedoeling dat de stad het belfort in eigen gebruik zal nemen."

Mijn zoon ging de winkel overnemen, maar nu moeten we allebei uitkijken naar iets anders

Lieve Pickery, uitbaatster van een kantwinkeltje

1 januari 2023

De winkeliers zijn erg geschrokken. Lieve Pickery bijvoorbeeld verkoopt er al jaren zelfgemaakte kant en is er het hart van in. "We werden ingelicht via een zeer koele brief", zegt ze aan Radio 2 West-Vlaanderen. "Daarin stond te lezen dat ons huurcontract stopt op 1 januari 2023. Dan moeten wij de sleutels teruggeven. Het is vreselijk. Ik baat mijn winkeltje hier al 40 jaar uit. Ik heb altijd braaf de huur betaald en opeens krijg je zo'n brief."

"Mijn zoon ging de zaak vorig jaar overnemen. Maar door corona is dat nog niet gebeurd, wegens geen inkomen. Ik betaal de huur nu van mijn spaarpot, maar mijn zoon heeft nog geen spaarpot. Nu moeten we allebei verder kijken", zucht Lieve.

Meest gelezen