Foto Belga, foto stad gent

Gent wil "Nina Derwaelbrug" aan Watersportbaan, maar obstakels staan idee in de weg 

Gents schepen voor Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen) wil turnster Nina Derwael eren door een nieuwe brug over de Watersportbaan naar haar te vernoemen. "Het zou heel speciaal zijn, want Nina heeft haar opleiding gedaan aan de Topsportschool, bij de Watersportbaan", klinkt het, maar het idee kent enkele drempels. Zo heeft de Gentse gemeenteraad in 2019 al besloten de brug te vernoemen naar de Gentse zeilster Annie Vande Wiele. Zij maakte als eerste vrouw een reis rond de wereld met een zeilboot. 

De stad Gent overweegt om turnster Nina Derwael op een speciale manier te eren voor haar gouden medaille op de Olympische Spelen. Zo kan Derwael rekenen op een huldiging tijdens de sportawards, die in februari 2022 worden uitgereikt aan lokale sporthelden. 

Schepen voor Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen) denkt er zelfs aan om een brug naar haar te vernoemen. En de keuze voor een brug is niet toevallig, want Derwael behaalde haar gouden medaille op... de brug met ongelijke leggers. "Het is een schitterend idee dat van iemand op Twitter komt", zegt Watteeuw eerlijk.

Vlak bij Topsporthal

Het zou gaan om de geplande nieuwe fietsersbrug die er binnen twee jaar komt aan de Watersportbaan. Volgens Watteeuw maakt dat het nog symbolischer, want de geboren Limburgse bracht een groot deel van haar jeugd door in Gent en verbleef tot haar 18e in een sportinternaat aan de Watersportbaan.

Het idee stoot wel op twee problemen. Zo kunnen bruggen of straten pas de naam van een persoon krijgen als die overleden is. "We wensen Nina natuurlijk een goede gezondheid toe", zegt Watteeuw. "Al hopen we dat er hier een uitzondering gemaakt kan worden. We vinden wel iets om dat op te lossen."

Maar zo eenvoudig zal die oplossing niet zijn, want de Gentse gemeenteraad heeft in 2019 al beslist dat de toekomstige brug officieel vernoemd zou worden naar de Gentse zeilster Annie Vande Wiele. Zij maakte van 1951 tot 1953 als eerste vrouw een reis rond de wereld met een zeilboot. Een terugtrekking van die beslissing kan om vanzelfsprekende redenen dus moeilijk liggen.

kasto80

Meest gelezen