Radio 2

Verenigingen Voeren richten noodfonds op voor toekomstige rampen: "Hopelijk moeten we het nooit gebruiken" 

Enkele verenigingen in Voeren hebben samen met de Culturele Raad een noodfonds opgericht dat de gemeente moet bijstaan bij rampen, zoals de overstromingen van de afgelopen weken. Zondag 15 augustus vindt er in Voeren een benefietactiviteit plaats om dat fonds te spekken. 

De gemeente Voeren werd, net zoals heel wat andere gemeenten in België, de afgelopen weken hard getroffen door de overstromingen. De hevige regenval zorgde ervoor dat er in verschillende deelgemeenten en dorpskernen modder door de straten liep. Verschillende woningen liepen schade op. 

De verenigingen Voerens Amateur Toneel (VAT) en Omroep Voeren hebben samen met het bestuur van de Culturele Raad het initiatief genomen om een noodfonds op te richten. "Het fonds kan ingezet worden bij elke ramp binnen de grenzen van de gemeente", legt Roger Duijsens (VAT) uit. "Het kan snel tegemoetkomen bij basisnoden zoals het verstrekken en bedelen van voedsel en drank voor slachtoffers."

Een noodfonds is een beetje zoals een verzekering: je hebt het, maar je hoopt het nooit te moeten gebruiken
Roger Duijssens, VAT

Duijsens vreest dat de gemeente in de toekomst nog vaker te maken zal krijgen met waterellende: "Deze regenval was zeer heftig en onverwachts, maar we vrezen dat het nog eens kan gebeuren. We kijken met een bang hartje naar de toekomst. Zo'n noodfonds is een beetje zoals een verzekering: je hebt het, maar je hoopt het nooit te moeten gebruiken."

Om het noodfonds alvast wat aan te vullen vindt er in deelgemeente Moelingen een benefietevenement plaats, op 15 augustus. Het fonds rechtstreeks steunen kan ook, via de Culturele Raad Voeren. 

Meest gelezen